Antikoncepce a žilní trombóza

Antikoncepce a žilní trombóza

Pavla  |  návštěvník  |  Jihočeský kraj
Dobrý den,
kvůli zvýšenému riziku trombózy mi byla předepsána antikoncepce Azalia. Chtěla jsem se zeptat jak je to s menstruací. Dříve jsem brala antikoncepci 3 měsíce v kuse bez menstruace. Je to tak i této antikoncepce? Mám ji brát v kuse bez pauzy. Existuje ještě jiná vhodná antikoncepce, která by nebyla nebezpečná pro trombózu?

Děkuji Pavla
MUDr. Jan Hoždora  |  Basic member  |  Šumperk, Ruda nad Moravou
  • 25 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den, Azalie obsahuje jenom gestagen, čili není u ní pravidelná menstruace, ze začátku dochází k občasnému špinění, delší dobu může být dokonce i pravidelná menstruace, čím déle ji ale budete užívat, tím je pravděpodobnější, že nebudete vůbec menstruovat. Takže na rozdíl od tzv. cyklické antikoncepce (obsahuje pro Vás nevhodný estrogen)se bere bez 7denní pauzy a bohužel se nemůžete zcela spolehnout na to, kdy dojde ke krvácení.XXXXXXXXXXXXXX
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

ano bere se bez přesávky tak že časem menstrusce přestane ,jiný přípravek je npč Cerazette,

S pozdravem ,MUDr Ilič
ciara09  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 3 odpovědí
dobrý den,mám podobný problém, v rodině máme trombózu,já beru antikoncepci chloe,ale poslední dobou mám s tím problémy-křeče do lýtek,otelké nohy....nevím jestli je to tím,ale začínám uvažovat o tom,že bych přešla na jinou antikoncepci,ale nedokážu si představit ,že bych začala brát tuto antikoncepci,kdy bych měla menstruaci nepravidelnou,nebo dokonce kdyby v mých 18 letech přestala mít menstruaci uplně,navíc už dřív jsem měla problémy s tím,že než jsem začala brát antikoncepci,tak jsem to nedostávala pravidelně a vždycky než jsem to vůbec dostala musela jsem chodit docela často na injekce.....takže jsem z toho trošku zoufalá
MUDr. Jan Řičánek  |  Basic member
  • 29 odpovědí
Užívání antikoncepce Vám zvyšuje riziko trombozy 3x oproti populaci, která nic nebere. Pro zajímavost - těhotná žena ma riziko trombozy šestinádobné. Pokud nechcete mít žádné riziko, nemůžete žádnou hormonální antikoncepci užívat, což je poněkud nepraktické. Dopručuji Vám provést test na trombofili, tedy zda nemáte geneticky danou zvýšenou dispozici k srážení krve. Pak byste neměla antikoncepci vůbec užívat. Dále je doporučeníhodné nekouřit a udržovat optimální hmotnost - jde rovněž o rizikové faktory trombozy. Zdravím J. Řičánek, Telč
Veronika123  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý večer, chtěla bych vysadit antikoncepci Qlaira, dá se to vysadit i před dobrání plátíčka, cca 16 den? Jak Qlaira působí na srážení krve v žilách? Beru ji 2,5 roku, a trpím na křečové žíly a beru na ně Doxium, chtěla bych se zeptat, zda je pravděpodobnost žilní trombozy veliká či ne? Děkuji
Ha7  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
já jsem prodělala hlubokou žilní trombozu, řekli mě, že to bylo z antikoncepce. Na genetice mi Leidenská mutace nevyšla, nikdy jsem nekouřila, v těhotenství jsem neměla vůbec problémy s žílami. Takže stát se to může fakt každému, chtěla bych jenom varovat před tím, než s HAK začnete, zvažte opravdu všechna rizika, protože já teď musím dlouhodobě užívat Warfarin na ředění krve, bolí mě z něho žaludek, takže beru léky na žaludek. Musím nosit kompresní punčochu. Kvalita života se hodně zhoršila, mám 2 malé děti, chodím po vyšetřeních a do budoucna stejně budu riziková, ikdyž už HA brát nikdy nebudu, můžu mít prý embolii nebo trombozu znova. Tak jsem jenom chtěla napsat svoji zkušenost, nechci nikoho strašit, ale já bych dala všechno za to, aby mě tromboza nikdy nepotkala, je to fakt na nic.

Reakce na Ha7

Betty  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Také mám kamarádku, která měla z HA trombózu. HA už bych nikdy nebrala, když slyším kolik lidí s tím mám problémy. Mě se osvědčila nehormonální antikoncepce Pharmatex, se kterou jsem spokojená.

Reakce na Betty

anonym  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Pharmatex je v pohodě, také HA neberu, na podzim mě čeká operace křečáku

Reakce na anonym

nely  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 1 odpovědí
já už s hormony po dětech také skončila a cítím se o mnoho lépe, používám femcap(cervikální pesar) v kombinaci s contragelem(přírodní spermicid) a jsem spokojená. jen tu nebyl moc k sehnani ale nakonec jsem sehnala i v cechach za dobrou cenu na pesarfemcapteckacz

Reakce na nely

Nikca82  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Jsem na tom podobně. Jen jsem začala používat diafragmu, což je vaginální pesar. Pokud vím, tak se dá sehnat v čechách jedině na forladyteckacz

Reakce na Ha7

Milka  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 1 odpovědí
Souhlasím,já trombozu hlubokých žil dostala letos na začátku dubna také z Ha a život se mě změnil taky a ted mět strach že se to muže kdykoliv opakovat
Cholli  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý večer, má dotaz na vhodnou antikoncepci. Mám 3-měsíční miminko a krevních testů mi byla zjištěna Trombofilie-heterozygot genu F II, byla mi na hematologii doporučeno pouze tělísko Mirena. Bylo by možné využít jiný typ př. pouze na 3 roky ??? Děkuji Martina

Související recenze a zkušenosti

Doktor ve Vašem okolí