Cysta na vaječníku a ovulace

Cysta na vaječníku a ovulace

KET  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, potřebovala bych radu ohledně clostíku a cysty… Brala jsem ho teď první měsíc, 3-7DC, dneska jsem 11DC a byla jsem na ultrazvuku a tam mi dr. řekla, že mám cystu 29mm, ale i přesto je možné, že by přišla OVU. Jsem z toho zoufalá… Myslíte, že je to možné, máte některá zkušenost?? Že prý může být vajíčko v té cystě, nebo tak nějak… Mockrát děkuju za jakýkoliv komentář… :-(
MUDr. Jan Šulc  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 49 odpovědí
  • 29 Likes
Dobrý den.
Pokud žena ovuluje, vajíčko dozrává v tzv. folikulu. To není nic jiného než malá cystička. Když má průměr cca 20 mm, praská a vajíčko se uvolňuje. Někdy může k ovulaci dojít i při průměru folikulu větším - výjimečně i 30mm. Nepraskne-li, folikl může dále růst, vajíčko se neuvolní, vzniká tzv . funkční cysta, která obvykle na konci cyklu sama zanikne
MUDr. Jan Šulc
KET  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Mockrát děkuji za odpověď.. Ono se trošku změnila situace. Cysta na levém vaječníku se zmenšila, ale na pravém mi při ultrazvuku 15DC paní doktorka řekla, že mám "krásný" folikul 16mm. Ať si vyzvednu v lékárně Pregnyl a stavím se v pondělí /tj. 18DC/ na kontrolu. Sliznice i folikul se jí docela líbil, tak mi ho včera /18DC/ píchla. Myslíte, že je možné otěhotnět ještě tyhle dny, když mám cyklus dlouhý cca 25-26dní? Moc děkuji
MUDr. Evžen Malý  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Moravský Písek, Svatobořice - Mistřín, Ždánice
  • 1 odpovědí
Po clostiku foliculus podle Vás cysta 29mm není tragedie, ovulace tzn. prasknutí foliculu by skutečně mohlo nastat a mohlo by se uvolnit vajíčko, které by mohlo býti oplozeno.Pochopitelně za splnění všech dalších podmínek, zejména průchodnosti a funkční zdatnosti Vašeho vejcovodu na straně, kde by měla ovulace proběhnou a patčíčné kvalite ejakulátu Vašeho partnera. Proto přeji 14,15,16, a 17, den cyklu
lx denně příjemný zážitek s pozitivním výsledkem.

Související zákroky