Cysta vaječníku a odběr CA 125

Cysta vaječníku a odběr CA 125

Pavla  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat, mé mamince našli cystu na vaječníku o velikosti 7 cm zvažuje se jestli je to k operaci, ted ji doktorka odebrala krev na aby se zjistilo jestli by to nebyl třeba nádor vzali ji krev na CA 125, prosím Vás je to standartní postup, že berou krev na CA 125 nebo si spíše myslíte, že by se mohla na ultrazvuku splést enbo pochybovat o tom, že je to cysta a ještě mám jeden dotaz maminka je hodně silná má veliké břicho i tak si myslíte, že by ji operaci udělali laparoskopicky nebo spíše klasicky děkuji moc
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

ano je to celkem standardní postup a o způsobu operace se rozhodnou na základě pracovní diagnózy...pokud k ní vůbec dojde.

S pozdravem,

MUDr Ilič
Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Olomouc
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den,

cystu lze v některých případech jen odsát pod kontrolou ultrazvuku. Tim je možné se vyhnout operaci.

S pozdravem

Aleš Sobek
Miluše  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den, můj lékař mi zjistil na obou vaječníkách cysty, odeslal mě na laparoskopii, při objednání na operaci mi zjistili velikost jedné cysty cca 7 cm a druhé 5 cm... obě narostli během zhruba 3 týdnů o 2 cm, je to možné, že během tak krátké doby narostou o tolik? Dále trpím i endometriozou, tudíž se prý až tak nějak na sále bude rozhodovat mezi laparkou či klasickou operací. Již jednou jsem byla na laparoskopii kvůli endometiroze a odstraňovali mi ji i při porodu císařským řezem. HA jsem nebrala neb mi po ní není dobře. A ještě jsem se chtěla zeptat, dle čeho se pozná, že je krev vodová či je v ní krev? Poslední dobou mě docela pobolívá břicho, předtím jsem to měla bolest vázánu pouze na menstruaci. Nyní se docela bojím, že mi odeberou i vaječníky :-/... děkuji předem za Váš názor...
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

na UZ endometroidni cysta má tzv. zrnitý obsah ale definitivně je to vidět během laparoskopie..

S pozdravem,

MUDR Ilič

Související zákroky