Velká cysta na vaječníku

Velká cysta na vaječníku

domdom22  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den, mojí kamarádce gynekolog objevil cystu nejspíš na vaječníku. Má ale 40x20 cm!!!! to asi není moc normální ne? Je to nebezpečné, když je takhle veliká?? Díky za odpověď Dominika
Sanatorium Helios  |  Basic member  |  Brno
  • 350 odpovědí
  • 3 Likes
buďte v klidu jde určitě o chybu zápisu. nejedná se o cm , ale o mm. pokud by byla pravda 40x20 cm tak se ta cysta do vaší kamarádky ani nevydá. u cysty 4x2 cm se obvykle vyčká dva až tři měsíce a většina cyst se spontáně vstřebá. dr texl
domii22  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Tak kamarádka je už po operaci, ta obří cysta měla 7 litrů, vážně to nebyla chyba v zápisu. Je pravda, že byla v nemocnici za takovou raritku, ale šikovní páni doktoři to dokonce zvládli laparoskopicky, takže všechno nakonec dobře dopadlo :)

Reakce na domii22

domii22  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
mimochodem, jsem to já domdom22, jen jsem zapomela heslo...:)
karamelka  |  návštěvník  |  Bratislava
  • 1 odpovědí
Vzhľadom ktomu,že mi dnes diagnostikovali cystu veľkosti 18 x 22 cm , ma vaša odpoveď celkom pobavila.
NL - CLINIC Gest IVF s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 268 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den.
Cysta 40x20 cm je opravdu neobvykle velká. Nejspíše jde o omyl - o zíměnu mm a cm. U opravdu velkých cest je třeba nález co nejdříve řešit. O jak nebezpečný stav jde, nám prozradí až histologický rozbor. U cysty 4x2 cm je možné vyčkat 2 až 3 měsíce, obvykle sama zmizí.
MUDr. Jan Šulc
Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Olomouc
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Dobrý den, cysta není nebezpečná, většinou praskne sama. Pokud přetrvává dlouho, lze ji odstranit odsátím přes poševní stěnu, pod kontrolou ultrazvuku. To je jednoduchá ambulantní metoda. Jen velmi malé procento cyst je nutno odstranit operativně – laparoskopii.
Doc.MUDr. Aleš Sobek, CSc.

misa  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 5 odpovědí
dobry den mam byla sem u doktora a ten mi rekl ze mam cystu tak me poslal do nemocnice a tam mi ji potvrdil pan doktor ze ji mam o velikosti detske pesti a bojim ze nebudu mit s pritelem deti dekuji misa
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

nevím o jakou se cystu jedna ale obavat se o graviditu nemusite,většinou jde o tzv, funkční cysty no nejlepší bude když si promluvit s lékařem který Vám diagnostiloval.,

S pozdrvem,

MUDr Ilič
Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Olomouc
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Odpovězte: Vážená paní/slečno Míšo, prostá cysta není nic závažného. Pokud na ultrazvuku nevykazuje žádné nepravidelnosti, lze její obsah odsát pod kontrolou ultrazvuku a cytologicky punktát vyšetřit. Není ani nutná operace k jejímu odstranění. Naopak, zbytečná operace by mohla snížit v budoucnu funkci vaječníků. Většinou cysta praskne sama a není nutná ani punkce.
Doc.MUDr. Aleš Sobek, CSc.

Reakce na Doc. MUDr. Aleš Sobek, CSc.

misa  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 5 odpovědí
dobry den ale ja mam bolesti v pod brisku a bojim se ze pak nemuzu otehotnet s pritelem dekuji
lili  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den.Byla jsem dnes na gyndě,protože jsem měla opožděnou menstruaci.Dostala jsem 2 x injekci na vyvolani a nic..Dnes mi doktor řekl,že mám cystu..
MUDr. Jan Hoždora  |  Basic member  |  Šumperk, Ruda nad Moravou
  • 25 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den, zkuste preparát FEM+, do 8 dnů se objeví krvácení, které bude signalizovat vyprázdnění folikulární cysty (dojde buď k prasknutí nebo vstřebání do oběhu). XXXXXXXXXXXXXX
  • 88 odpovědí
  • 11 Likes
Vážená slečno/paní,
pokud je vyloučeno těhotenství, cysta může po injekcích sama prasknout. Pokud nepraskne, lze ji velmi jednoduše a „na počkání“ odsát jehličkou.
Přeji pěkný den.

Doc. MUDr. Aleš Sobek CSc.
Polanka nad Odrou
XXXXXXXXXXXXXXX
Zuzka  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
Zdravím, moje známá byla delší dobu v zahraničí, přijela do ČR a zjistili, že má cystu 23x18 cm, což je hodně velká. Chce se vrátit zpět do zahraničí. Myslíte si, že by cysta nemohla prasknout při letu a co se stane, když praskne? Díky.
dasa  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
prosím o vysvětlení diagnozy.mám potíže při močení tlaky v podbříšku převážně v pravo.V pravo za dělohou resistence velikosti cca 5cm,palpačně silně bolestivá,resist.více v pravo,břicho měkké,aperitoneální,douglas palpačně citlivý.V pravo na ovariu cysta anechogenní,tenkostěnná s lehce nerovným vnitřním reliefem velikosti54mm v průměru,děloha normalní velikosti,vlevo adnexa nevidím,tekutina v pánvi není.
říkali,že mám cystu,bojím se aby to nakonec nebylo něco jiného.na kolik procent by to mohlo být něco zhoubného?

Související zákroky