Těhotenství při HA a samovolný potrat?

Těhotenství při HA a samovolný potrat?

anonym  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda je možné, že bych otěhotněla přes HA a zda je možné, že jsem mohla samovolně potratit. Dnes po styku jsem krvácela a mám křeče v podřišku ... nevím, čím to může být. Napadl mě pouze samovolný potrat...
MUDr. Petr Holba  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  | 
  • 3 odpovědí
Spolehlivost hormonální antikoncepce není absolutní a je vyjádřena tzv. Pearl indexem, jehož hodnota je v případě kombinované hormonální antikoncepce 0,1 - 3,0% (% žen ze sta které během roku otěhotní). I přesto, že užíváte hormonální antikoncepci, můžete tedy otěhotnět.
Krvácení po styku a křeče v podbřišku nejsou důkazem proběhlého samovolného potratu. Chcete-li mít jistotu, doporučuji provedení těhotenského testu, který by měl být, po právě proběhlém samovolném potratu pozitivní.

MUDr. Kateřina Klímová
lucieee  |  návštěvník  |  Plzeňský kraj
  • 3 odpovědí
Dobrý den,
vysadila jsem HA (Diane), kt jsem brala půl roku po skončení kojení. První cyklus proběhl normálně, na druhý čekám přes 100 dní. Po této první menstruaci po vysazení HA jsem byla shodou okolností u lékaře a vše bylo v pořádku, ultrazvuk i pohmat, žádné cysty, výška endometria asi 4mm.
Už jednou jsem ve svých pubertálních anorektických letech čekala na MS 9 měsíců, ale to jsem skoro nejedla, padaly mi vlasy, byla jsem nervozní, prostě jsem se cítila strašně. Teď sice jsem lehce pod svou předtěhotenskou váhou, ale jím dobře a cítím se celkově výborně, takže snad nedostatkem pohlavních hormonů daným podvýživou? trpět nemohu(?) Proč prosím nemenstruuju? Velice děkuji.