Obezita: Podceňovaný nepřítel, nad kterým není lehké zvítězit
Při současném trendu by za pár let mohlo být na světě 2,3 miliardy dospělých s nadváhou a více než 700 miliónů lidí obézních. V České republice na tom nejsme o mnoho lépe, naopak, pravidelně okupujeme přední příčky v průzkumech týkajících se nadváhy v populaci.
V České republice se každý třetí Čech potýká s nadváhou, každý pátý trpí obezitou. „Alarmující je, že velká část lidí s nadváhou má tendenci tento fakt podceňovat. Mnoho lidí si stále neuvědomuje, že obezita není jen kosmetický problém, ale že je to především nemoc, která se jako epidemie šíří světem,“ varuje MUDr. Aleš Bařinka
z Nemocnice Mělník, kterou provozuje společnost Mediterra.
Proč se obezity bát?
Se zvyšujícím se množstvím tělesného tuku stoupá riziko předčasného úmrtí a to z důvodu vzniku a rozvoje přidružených onemocnění, které se na obezitu vážou. Jde především o cukrovku, zvýšené hodnoty krevních tuků, zvýšený krevní tlak, srdeční selhávání a krátkodobé zástavy dechu během spánku (tzv. syndrom spánkové apnoe). Obezita je spojena také se vznikem některých zhoubných nádorů, s poruchami plodnosti nebo s depresemi. Je tedy nutné, aby byla léčena.
Je obezita bolestí jen moderní doby?
Když nezabere dieta, řešením je bariatrická chirurgie
Někteří lidé s nadváhou nebo s mírnějším stupněm obezity se dokážou ve spolupráci s lékařem, pokud dostatečně chtějí, poprat s obezitou sami. Jde o pracné hubnutí, které vyžaduje silnou vůli a pravidelnou aktivitu, ale přináší výsledky. Historie nám však také nabízí celou řadu „zaručených“ receptů jak co nejrychleji zhubnout. Velkou popularitu v 50. letech minulého století zaznamenala tzv. HCG dieta, kdy si ženy píchaly HCG – choriogonadotropin (hormon, který vzniká v těhotenství) protože věřily, že podporuje hubnutí.
Co si mám představit pod pojmem bariatrická chirurgie?
Jaké metody jsou v současnosti dostupné?
Bariatrické výkony lze rozdělit na restrikční výkony, při nichž se zmenší kapacita žaludku, a tím i možnost příjmu většího množství potravy najednou, a malabsorpční výkony, které vyřadí určitou část zažívacího traktu (tenkého střeva) z procesu trávení. V České republice se využívá hlavně restrikčních výkonů:
- Adjustabilní gastrická bandáž žaludku (AGB) – Bandáž sníží kapacitu žaludku jeho zaškrcením do tvaru nesymetrických přesýpacích hodin. Malé množství potravy relativně rychle naplní malou horní část žaludku a pacient má pocit sytosti.
- Plikace žaludku – Plikace je operační metoda, při které se z organismu nic neodstraňuje, žaludek se chirurgicky nezmenšuje. Žaludek se uvolní od okolí a ze strany velké křiviny se podélně přešívá tak, že se jeho stěna zahrne dovnitř. Tím dojde k jeho zmenšení a k redukci prostoru pro příjem potravy.
- Sleeve gastrektomie – odstranění podstatné části žaludku, jeho tzv. velkého zakřivení. Výsledkem zákroku je zmenšený žaludek podobný rukávu u košile (sleeve) tzv. tubulizace žaludku. Tento rozsáhlý výkon ovlivňuje hladiny některých s obezitou spojených hormonů, které jsou právě v odstraněných částech žaludku vytvářeny, a které za normálních okolností navozují svým působením na centrální nervový systém pocit hladu.
Vyléčí operace pacienta nadobro?
Je důležité si uvědomit, že bariatrická chirurgie je indikovaná pro morbidně obézní pacienty, u kterých ostatní redukční metody nevedly k úspěchu. Průměrné váhové úbytky, dle typu operačního výkonu, se pohybují od 15-40 kg za rok. Neznamená to ale, že by se pacient mohl znovu vrátit ke svému běžnému životnímu stylu. Je zcela jasné, že pacienti po operaci musí dodržovat režimová opatření a zvyšovat pohybovou aktivitu. Je potřeba dodržet pravidla pro příjem potravin, při tendenci k přejídání se mohou objevit komplikace v podobě zvracení, bolestí a v krajním případě to může skončit i operační revizí. „Pacient si musí uvědomit, že bariatrická chirurgie představuje pomocný operační zákrok, ale zhubnout musí chtít především on sám. Proto je potřeba po operaci upravit svůj jídelníček a také životní styl. Více pohybu a dieta – to je ideální recept,“ uzavírá MUDr. Aleš Bařinka z Nemocnice Mělník, kterou provozuje společnost Mediterra.
Pravidla stravování:
- Strava je nejdříve tekutá, po 3 týdnech mixovaná, pak mletá a po 6 týdnech od výkonu je možné přejít na tuhou stravu, ale je nutné pomalé žvýkání, aby byla dobře rozmělněna.
- Je nutné jíst 5–8 krát denně v malých dávkách.
- Nepijeme bezprostředně před, ani po jídle, aby se nezvětšoval objem stravy.
- Vhodné je též doplnění minerálních látek a vitaminů dle potřeby.
- S klesající hmotností zvyšujeme pohybovou aktivitu.
MUDr. Aleš Bařinka
MUDr. Aleš Bařinka absolvoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. V roce 1999 získal druhou atestaci ve všeobecné chirurgii a v roce 2005 specializaci v chirurgické léčbě obezity. Od roku 1991 pracoval jako lékař na chirurgickém oddělení Nemocnice Valašské Meziříčí, kde mezi roky 2004 až 2013 vykonával funkci primáře chirurgického oddělení. Ve Zlínském kraji jako první zavedl chirurgickou léčbu obezity. V současnosti je lékařským ředitelem Nemocnice v Neratovicích a Mělníku, které provozuje společnost Mediterra. MUDr. Aleš Bařinka je členem Bariatrické sekce chirurgické společnosti České lékařské společnosti a Mezinárodní federace pro chirurgickou léčbu obezity (IFSO). Absolvoval řadu zahraničních kurzů a stáží v české republice i v zahraničí.
Publikováno: 18.11.2014