Dobrý večer som týžden po operácii prelex na pravom oku a zajtra by som mala podstúpiť ľavé oko...lenže...od začiatku som nebola stotožnená s takým zákrokom, nakoľko som typ človeka,ktorý nevie prijať niečo cudzie do tela. Rozhodlo pri tomto moje problémové videnie a nezvyk od detstva nosiť okuliare,lebo som veľa športovala a v dospelosti zas moje povolanie anesteziologickej sestry. Okuliare mi vždy vadili,tak som ich nosila v posledných rokoch len na čítanie a tv. Teraz som týžden po operácii pravého oka a cítim sa zle. Mám halo efekty, pretrvávajú bolesti oka,ktoré sa vždy zvýraznia pri svetle,keđ napr.zažínam lampu, v obchode pri veľkom osvetlení sa mi všetko rozmazáva, po dlhšom (15min) čítaní (zvlášť na pc) mám všetko rozmazané a neustále cítim cudzie teleso v oku. Veľmi váham,či podstúpiť aj to druhé oko a preto sa chcem opýtať,či je možné ostať ibacs jedným okom operovaným a povedzme po nejakom čase,ak by som sa stotožnila s týmto stavom,ísť na dtuhé oko(uvedomujem si riziko,že sa bude musieť vyrobiť druhá šošovka,nakoľko sa môžu zmeniť dioptrie k horšiemu). Prípadne,či existuje možnosť odstránenia umelej šošovky a ako by sa to potom riešilo. Za odpoveđ đakujem. Ina
Dobrý den pani Ino, Vaše problémy jsou normální. Citlivost na světlo je dáno prostupem většího množství světla do oka, sítnice si na to za pár týdnů zvykne a přejde to. Problémy s rozmazáváním a cizím tělískem může být jen suché oko. Případně cizí tělísko ještě pozůstatek hojící se rány na okraji rohovky a rozmazané vidění následek rozdílu mezi očima zejména do blízka.
Víceohniskové čočky jsou založeny na spolupráci očí, a tak se Vám daleko lépe bude s viděním vypořádávat, když budou odoperované obě oči. A protože se neobávám o odmítnutí čočky imunitním systémem, tak bych operaci druhého oka doporučil.
Možnost odstranit víceohniskou čočku existuje. Musela by se ale nahradit čočkou monofokální a tedy budete muset používat brýle na středí vzdálenost i na blízko. Je třeba ale upozornit, že taková operace je daleko rizikovější než tato původní a hrozí více komplikací. Ale to je na osobní konzultaci.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
OFTEX Oční klinika
dobrý den đakujem za odpoveđ pán doktor. Nakoniec som operáciu druhého oka podstúpila po rozhovore s primárom, ktorý ma operoval. Zatiaľ jediné pozitívum je naozaj odstránenie toho rozdielu, ktorý vznikal v očiach vđaka dioptriám( operované a neoperované oko). Celkový efekt je zatiaľ iba v čítaní, že vidím lepšie, ale inak je to všelijaké. Šoférovanie je nie pohodlné, halo efekt nepríjemný, keđ chcem pozerať đalej, tak sa mi to rozmazáva a zahmlieva( a to nie iba preto, že je vonku hmlisto:-)). A to,čo pre mna je osobne najväčší problém, je stotožnenie sa s takým zákrokom. Som človek, ktorý odmieta umelé zásahy do tela, takže sa snažím na to nemyslieť, aby som z toho nemala psychický problém a myslím pozitívne, že zahojenie a zvyk mozgu si vyžadujú čas, ktorý tomu pomôže a všetko bude dobre. Na kontrolách bola dr úplne až nadmieru spokojná s výsledkami a zatiaľ to vyzerá, že ani nebude potrebná laser dokorekcia, ktorú pri vstupnom vyšetrení doporučila. Primár sa vyjadril pred druhým okom, že celková adaptácia trvá tak 5 týždnov, keđ budem operáciu hodnotiť naozaj pozitívne. Tak verím a zatiaľ som v adaptačnom procese:-). Teraz som 4dni po druhom oku, v utorok ešte idem na kontrolu, aj keđ tomu ja neprikladám význam, lebo to sú číselné hodnoty, ktoré dr hodnotila vysoko pozitívne. Pre mna je dôležitý pocit a ten je zatiaľ hm ťažko označiť za dobrý. đakujem Vám za odpoveđ a prajem veeeeľa spokojných pacientov/klientov. A šťastné a veselé Vianoce:-). S pozdravom umelošošovková Ina:-)
Na vaší klinice jsem byl velmi spokojen s profesionálním a lidským přístupem celého kolektivu a zvláštní poděkování patří paní doc. Mudr. Šárce Skorkovské, která mně provedla samotný zákrok rychle a bezbolestně. Z výsled...Více
Byl jsem velice spokojen s celým personálem, jsou všichni příjemní a ochotní, mohu jenom doporučit, nebudete litovat. Pan doktor Lubomír Továrek má zlaté ruce. Operace levého oka, ve kterém mi byla provedena výměna lidsk...Více