Dobrý den, chystám se na operaci pravého oka šedého zákalu. Je mi 74 let a rozhoduji se jakou zvolit čočku.
Nosím brýle na dálku i blízko , na pravém oku mám 3 dioptrie a na levém cylindr 6 dioptrií.(omlouvám se jestli jsem to popsal nejasně).
Můžete mi poradit prosím jakou zvolit čočku - cena nerozhoduje.
Děkuje a zdraví
Tonda
Nevím,zda-li Vám pomůžu,ale měla jsem taky brýle do dálky a na čtení,nic netušíc jsem přestala přes ně dobře vidět,asi po roce jsem se rozhodla jít si udělat brýle nové,ale zjistili mi šedý zákal na obou očích a tomu nepomůžou žádné brýle,jedině operace...
I když s obavami, jsem souhlasila,v květnu 2015 mi dali termín,jeden týden jedno oko,druhý týden druhé oko....vyměnili mi čočky - akrylátové hydrofóbní - standartní.
Dnes můžu říci,že od operace až dodnes vidím perfektně dodálky,na čtení mám brýle - slabé dvě dioptrie,ale to je normální,....od začátku až dodnes jsem bez komplikací a každému doporučuji,je mi 66roků a opět vidím jako mladice.
Zdraví Dajdou.
Dobrý den pane Tondo, předpokládám, že na pravé oko se jedná o plusové dioptrie (tedy dalekozrakost). Bohužel neznám stav Vaší sítnice a Vaše zrakové nároky. Navíc se mohu domnívat, že oko s 6 dioptriemi cylindru je tupozraké. V takovém případě hodně záleží na kvalitě vidění horšího oka. Když by mozek levé oko v podstatě nepoužíval, tak se doporučují jednoohniskové nitrooční čočky. S těmi by jste viděl ostře do dálky a na čtení by jste používal brýle (2-3 dioptrie). Do levého oka, které bude zřejmě časem také operováno bych volil pravděpodobně tórickou jednoohniskovou čočku. S takovou čočkou odstraníme i onen cylindr. Pokud by sítnice byla bez degenerativních změn v centru a vidění levého oka by bylo dobré, tak je možné uvažovat nad víceohniskovými čočkami, s těmi by jste viděl ostře do dálky i do blízka. Ovšem takové čočky s sebou nesou i vedlejší optické fenomény. To je ale již na osobní konzultaci.
Pokud budete mít ájem o nezávaznou konzultaci, tak můžete kontaktovat naši refrakční poradnu.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
OFTEX Oční klinika
Předem Vám pane doktore mnohokrát děkuji za Váš čas.
Ještě bych doplnil, že na pravém oku, kde se chystám na operaci šedého zákalu mi byla provedena v roce 1998 operace odchlípnuté sítnice.
-amose na OD, cerklagní, pásek fiksován 11 mm od limbu, akcentece symetrická v rozsahu od 10-12, loke lizace a kryo ruptury u č. 11.
Bude s tím nějaký problém?
Velmi rád bych využil Vaší nabídky na osobní konzultaci, ale jsem z Hodonína.
Ještě jednou děkuje a zdraví T.
Dobrý den, obecně, v případech, kdy je pacient po amoci s cerkláží, doporučuji jednoohniskovou čočku. Z doplněných informací jste tedy spíše krátkozraký, a tak bych volil nastavení dioptrií na -2,5 do dálky, pak by jste četl ostře jen po sundání brýlí a na dálku je nosil. Také záleží na dioptrickém stavu levého oka. Pokud se levé oko neplánuje operovat, tak se s tím musí počítat a dioptricky se tomu přizpůsobit, protože mozek nesnese rozdíl větší než 2,5-3 dioptrie. Bude tedy při výběru čočky a nastavení dioptrií velmi záležet na komplexním posouzení.
Tímto nechci říci, že u pacientů po amoci není možné implantovat víceohniskovou čočku, ale je třeba velmi pečlivé posouzení (kvalita zorného pole, sítnice, kontrastní citlivost a další). A zvažovat i postup a zrakovou ostrost druhého oka.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
OFTEX Oční klinika
Vynikající operace obou očí zasažených šedým zákalem dne 15.2. a 22.2.2021 ve VISUS Náchod = VIDÍM. A panu profesorovi jsem velice vděčný za velice profesionální, lidský přístup k jednasedmdesátiletému pacientovi
Dne 23.09. 2020 proběhla operace a od rána 24.09. 2020 vidím na to oko jako rys ostrovid . Děkuji kompletnímu týmu za skvělou práci i přístup ke všem pacientům , nejen k mé osobě. Pan docent PAŠTA mi pomohl už v roce 200...Více
Přihlaste se k odběru novinek k zákroku Operace šedého zákalu (fakoemulsifikace). Budete dostávat nové recenze pacientů, fotky před-po, aktuální diskuze. Odběr můžete kdykoli zrušit.