Porucha zraku po operaci šedého zákalu

Porucha zraku po operaci šedého zákalu

lekoska  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
Je mi 43let. Podstoupila jsem operaci šedého zákalu na levém oku a týden po operaci mám pocit jako když se dívám přes dioptrické brýle.Nikdy předtím jsem brýle nenosila.Po kontrole mě bylo sděleno,že se to vše srovná třeba až za měsíc až 6 týdnů.Je to možné?
prof. MUDr. Pavel Rozsíval CSc., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Hradec Králové
  • 133 odpovědí
  • 6 Likes
Vážená paní,
podstoupila jste závažnou operaci oka, při které Vám byla odstraněna vaše vlastní čočka a vložena do oka čočka umělá. Je proto přirozené, že Vaše vnímání je jiné než bylo před operací a skutečně trvá několik týdnů než si mozek zvykne na jiný obraz než který měl předtím.
S pozdravem
Prim. MUDr. Petr Novák  |  Premium member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 22 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
týdenní rehabilitace zraku nemusí být po operaci katarakty dostatečná. Někteří lidé vidí okamžitě, u někoho to trvá déle. Příčinou může být například pooperační otok rohovky.V tento okamžik bych Vám doporučil dbát pokynů lékaře a ještě chvíli být trpělivá.
S pozdravem
prim. MUDr. Petr Novák
Refrakční Centrum Praha
Olivova 6, Praha 1
www.refrakcnicentrum.cz
MUDr. Petra Uhlářová  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Zlín
  • 9 odpovědí
Dobrý den, v odborné literatuře se uvádí doba rehabilitace oka po operaci katarakty až 6 týdnů, proto buďte trpělivá. Nejčastěji se u pacientů jedná o otok rohovky, který se pomalu zmenšuje a pacienti vidí každým týdnem lépe. Pokud se stav nezlepší do 6 týdnů, nechte se opět zkontrolovat vašim očním lékařem.
S pozdravem MUDr.Petra Uhlářová
Oční centrum Gemini
ovcaci  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,

chtěla bych Vás poprosit o radu. Má matka 76 let je po operaci obou očí pravé v prosinci bez problémů, levé 8.4.2011. Levé oko bylo v pořádku, až zhruba od včerejška vidí levým okem rozmazaně, jakoby stav před operací, občas se objevuje bodání v oblasti spánku asi oční nerv. Pokud se levým okem podívá hodně vlevo prý je vidění lepší. Je tento stav normální?

Předem moc děkuji.
S pozdravem Owczarzová
Jarmila  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 6 odpovědí
Dobrý den. Mám víc jak 14 dní po operaci obou očí (mám multifok.čočky a čeká mě ještě laser na úpravu astigmatismu). Stále však u mě přetrvává u jednoho oka rozostřené vidění, kt.jsem před operací neměla a obě oči mají zarudlá bělma a zvlášť v tom neostře vidícím mi stále praskají cévky. Jsem si jistá, že mám vynikající odbornou péči (byla jsem po op.už 2x důkladně vyšetřená, objekt.je vše v pořádku, změna kapek mé potíže nezměnila). Prosím o Váš názor, ev.. máte někdo s těmito potížemi zkušenost? (Rozostření se intenzitou během dne mění, někdy bývá dočasně znát i na oku druhém.) Jsem jen netrpělivá? Snažím se nebýt...
Alena49  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den.Mám po operaci šedého zákalu obou očí. - P-5 měsíců, L-2 měsíce. Je to asi týden co se mi stalo poprvé,že se mi objevil v prostoru při koukání, (nevím ve kterém oku,tento "úkaz" vidím i při zavřených víčkách), kruh, který má ohraničený okraj, rotující a přitom jakoby svítící ozubená kolečka, výplň toho kroužku je zamlžená - rozostřená,takže mi to omezuje vidění.Tento kroužek se zvětšuje,až úplně zmizí a po několika minutách zase vidím normálně.Do očí kapu HYAL-DROP multi.Poprvé se mi to stalo asi před dvěma lety,byla jsem s tím u lékaře,který vůbec nic nezjistil ani po neurologickém vyšetření.Lékařka mi řekla,že bych musela přijít,když tyto potíže mám,aby zjistila o co jde. Ale to bych musela bydlet hned vedle ordinace,protože se jedná o minutové výpadky.Na nějakou dobu to přestalo a objevilo se mi to znovu až nyní.Je mi 62 let, ale stále dost pracuji s PC, takže jsou občas oči i unavné. Prosím, můžete mi to objasnit a nebo je to opravdu taková závada? Moc děkuji a přeji příjemné dny. Alena.
Zlata56  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 7 odpovědí
Dobrý den,

je mi 56 let a jsem týden po operaci obou krátkozrakých očí /pův.cca 11 dioptr./Levé oko je v pořádku a hned po operaci jsem viděla, ale pravé velmi zlobí-první dva dny jsem měla hnědožluté barvy a pozorovala jsem šeroslepost při malém osvětlení, toto třetí den ustoupilo a v oku se mi objevily tzv. saze a to ve velikém počtu-přes celé oko a čtvrtý den nepříjemné záblesky při pohybu oka. Jela jsem na pohotovost s obavou z odchlípení sítnice, proběhlo důkladné vyšetření vč, ultrazvuku a sítnice leží. Je naděje,že se oko ustálí a budu moci zase plně žít a pracovat nebo už budu trvale takto postižena. V tomti stavu návrat k práci není možný.
Děkuji.
Zlata

Zlata
Alena55  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 2 odpovědí
Je mi 55let a jsem dva měsíce po operaci katarakty kde mi byly implantovány multifokální čočky.Oči mě stále pálí,můj lékař říká že je to suchým okem,ale nejhorší jsou světelné efekty,které mi v průběhu dne plavou přes obě oči a ztratí se do periferie a většinou souběžně v obou.Začínám mít z toho nervové problémy a taky mi bylo řečeno,že na dálku mi zůstanou brýle,protože jsem řidička a vidím rozmazaně do dálky.S brýlema se už pomalu smiřuju,ale ta světla v očích mě ničí.
Mirka  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den, jsem týden po operaci šedého zákalu a již od druhého dne, se mi stává, že při jakémkoliv umělém osvětlení, vidím v oku třpytky, záblesky, buď celé kruhy, nebo jen půlkruhy. Je to jako bych koukala přes nějaký střípek skla a do oka mi šly z něj kruhové záblesky, kaleidoskop. Pokud koukám přímo rovně do světla, je to lepší, ale jakmile mi jde do oka světlo z jiného úhlu, vidím pravděpodobně okraj čočky?
Jinak nevidím na blízko, je to jako bych na zdravém oku měla třeba brýle s dvěmi dioptriemi a vidím na oko celkově výrazně tmavěji než na oko neoperované. Víc mě ale trápí ty záblesky a točíčí se kruhy v oku.
Je šance že se i toto upraví?
Oční klinika NeoVize Praha  |  Premium member  |  Praha
  • 18 odpovědí
  • 4 Likes
Vážená paní,
stabilita zrakové ostrosti po operaci šedého zákalu trvá několit týdnů. Během prvních dnů může přetrvávat pooprační otok rohovky. Buďte trpělivá a vyčkejte vysazení poopračních kapek.
S pozdravem
Zlata56  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 7 odpovědí
Dobrý den,
jsem tři týdny po operaci šedého zákalu na pravém oku s komplikací. Při operaci byla nastartována ablace sklivce, při které došlo k trhlině na sítnici a objevením se dalšího mohutného mléčně zbarveného sklivcového zákalku, který mi znemožňuje řádné vidění. Jsem naprosto vyčerpaná se stálého odhánění ze zorného pole./jsem krátkozraká cca 10 d. a na zákalky jsem celý život zvyklá, ale tento nemohu snést/.Sítnice byla olaserována,vpravo nahoře vidím černý flek/ jen doufám, že to je slepé místo po laseru/, oko stále pne, objevují se blesky a asi 6 nových výrazných černých sazí/ty původní po operaci přes celé oko se již vstřebaly/. Po kontrole a ultrazvuku prý zatím sítnice leží, ale ten neustálý strach a boj se zamlžením mi nedovoluje normálně fungovat.

Mohu doufat ve zlepšení komfortu vidění?

Obávám se operace pro odstranění byť značně obtížného zákalku, aby nebylo ještě hůř.
Děkuji
Zlata
jz9  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den.je mi 65 let a jsem 3 týdny po operaci šedého zákalu,s okem sem po operaci neměl problém,vidím velmi dobře,ale nyní mi před okem poletují jakoby drobné saze,či černé drobounké tečky.Můj doktor mi včera řekl že oko je naprosto v pořádku a víc se nevyjádřil.Děkuji.Z.J.
anonym  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den. Moje babička 22.2. 2012 prodělala operaci šedého zákalu. Druhé oko bylo operováno o týden později. I když je to již delší dobu má silné bolesti ( pocit písku v očích)a suché oči bez slz. Nemůže číst, sledovat tv, vadí jí i sebemenší světlo. Před operací neměla žádné potíže. Četla bez brýlí, pouze používala brýle ke sledování tv. Je tento stav normální, pokud ano jak dlouho může trvat? Babička užívá Varfarin. Kapky Flucon a gelová mast Vidisic vůbec nepomahají. Děkuji za odpověď.
pipinka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
dobrý den ráda bych se zeptala,mám podstoupit zákrok šedeho zákalu a je tam připsáno vysoké riziko amoce sítnice,bede operace znamenat riziko že neuvidím?p.doktorka mi poradila at si nenechám dělat obě oči najednou,že kdyby se to nepovedlo tak mi zůstane druhé oko abych uplně neoslepla.Poradíte mi prosím?zdena,49let,ostrava
Santal  |  návštěvník
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, moje maminka podstoupila včera zákrok šedého zákalu již druhého oka. Dnes jí sundali obvaz z oka. Na to oko nevidí, resp. vidí jen bílou mlhu. Paní doktorka jí k tomu nic neřekla, jen ať si oko kape a maže a má přijít zase na kontrolu. Upraví se jí vidění, nebo je něco v nepořádku? Když jí před časem operovali první oko, druhý den po operaci viděla již téměř normálně, za krátký čas velmi dobře, proto je z tohoto stavu dost zmatená.
Moc Vám děkuji za odpověď. S.Č.
MUDr. Michal Ziegler  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Vsetín
  • 1 odpovědí
Vážená paní!
stabilisace vidění po operaci šedého zákalu trvá minimálně 2 měsíce.
Do té doby je zrakový diskomfort možný.
Samozřejmě že musí lékař vyloučit i nastupující pooperační komplikace.
sdělte své pocity ošetřujícímu očnímu lékaři a nechte si udělat po
operaci vyšetření na OCT kde se eventuální sítnicová komplikace objeví.
Jde o placenou službu v ceně 300-500 Kč za oko.Jinak je dúležité ssi uvědomit,že je nutné se učit dívat přes novou optiku a každý pacient
má jinak nastavený grafický modul v mozku kde se informace z oka s
implantovanou čočkou zpracovávají.Tato činnost je striktně individuální
proto něteří vidí dobře ihned jiní s musí chvíli počkat ale konečný výsledek je do 6 měsíců shodný.
zdravím dr.Ziegler
Alena  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den.
Babička má již po operaci šedého zákalu 14dní na jednom oku a týden na druhém. Když je nyní v rekonvalescenci, tak musí nosit tmavé brýle i na televizi? Popřípadě jak dlouhou dobu po zákroku?
Josef  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den. Jsem po operaci šedého zákalu na pravém oku (8.4.). Vidím krásně čistě, ale mám neustále pocit jako by na pravé straně oka byla nějaká clona. Něco jako pramínek vlasů před koutkem oka. Pokud otočím hlavu doleva a zavřu levé oko tak to zmizí, ale způsobem že vidím pohyb jako by tá clona zajela do oka. Po otevření oka se to opět vrací. Tento pocit pohybu v koutku oka mám i při sledování televize. Chci se zeptat zda tento stav odezní a nebo se jedná o nějakou vadu oka o které jsem nevěděl? Děkuji a přeji krásný den Josef
Jaroslava 654  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
dobrý den
je mi 53 let,jsem po operaci šedého zákalu, mám multifunkčí restorky. První oko v úterý, druhé ve středu min. týden. Týden jsem kapala flucon a oftaquix. Po následné kontrole bylo zjištěno, že vidím hůře na levé oko,mám tam zánět a proto už 5 dní kapu do levého cka co hodinu flukon a mám ho kapat až do vyprázdnění lahvičky. Takže denně 16 kapek do jednoho oka Není to příliš? Podle návodu se max. doporučuje 4 x denně 2 kapky po dobu 48-mi hodin. Na kontrolu mám jít až po využití obsahu lahvičky.
Děkuji za odpověď Jaroslava
suchomil  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,
jsem po operaci šedého zákalu, zcela čerstvě (2 dny), zákrok prozatím pouze na levém oku, to druhé až později :o) Již druhý den po zákroku musím konstatovat že aplikace Torické čočky mě posunula o 20 let zpět. Do dálky vidím velice ostře, barevnost se o 50% zvýšila a pohled na svět je mnohem veselejší. Na blízko zůstávají brýle ale to mi nevadí. Jediná nepříjemnost kterou registruji je velmi nepříjemné motání hlavy, předpokládám že se to časem upraví ale momentálně je to velice nepříjemné.
Jan
Pavel  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den jsem po operaci šedého zakalu přez půl roku.platil jsem 29tis.za oko.od metrů vidím špatně na dálku.vidim rozmazané.muzete mi poradit co tet stim děkuji pavel

Související recenze a zkušenosti

Doktor ve Vašem okolí