Úraz nártu

Úraz nártu

Zuzana  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den. Před více jak týdnem se mi stal při fotbale úraz, připadalo mi to jako podvrtnutý nárt. Jestli je to teda možné. Okamžitě se mi na nártu udělala bolestivá boule. Na chodidlo se nedalo šlápnout. Po okamžitém rtg na pohotovosti mi bylo sděleno, že rtg negativní a že to mám rozchodit. Po dalších třech dnech jsem šla na chirurgii, kde opět potvrdili rtg negativní. Nárt byl neskutečně oteklý a musela jsem chodit o berlích. Ledovala jsem a mazala ibalginem. Nyní přesně 9dní po úraze je otok zmenšený a nafialovělý, i prsty jsou namodralé a málo ohebné, boule na nártu je stejná, bolest je menší, ale stále nedostatečné šlápnutí na celé chodidlo, mohu jen opatrně kulhat, navíc od nártu k prstům je noha pořád studená. Nevím co mám s tím dělat. Jestli to nechat stále v klidu, nebo jít na nějaké další vyšetření, nebo už začít s nějakou rehabilitací, např. výřivka a tak, podle toho co dovolí bolest. Děkuji za odpověď
Bc. Václav Kovalovský  |  Basic member  |  České Budějovice
  • 99 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, pokud máte z RTG kosti OK, tak jste si poškodila měkké tkáně, šlachy, upony svaly nebo vazy. BOlestivost i otok je normální. I tak to chce alespoň 3-6týdnů klid, možná je i šetrná RHB, ale domluvte se s Vaším ošetřujícím lékařem, ať Vám předepíše rehabilitaci nebo se objednejte k RHB lékaři a ten Vám sdělí co s tím. Otok a boule Vám spíš zmizí po měsíci nejdříve.
RHB je určitě vhodná, tak se po ní poptejte a buď půjde začít ihned nebo ještě po nějakém týdnu klidu, abyste kotník dobře rozcvičila.
S pozdravem V.Kovalovský
FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Dobrý den, pro rychlejší ústup otoku, snížení bolestivosti a vstřebání "barevného podlití" doporučuji přístrojovou či manuální lymfodrenáž. Ve vašem případě se více přikláním k manuální, kde se terapeut může více zaměřit na nárt, kotník a prsty. Pocit chladu je způsoben vasokonstrikcí (zůžení cév, které vzniká díky tlaku lymfy).

Pokud budete chtít využít fyzikálních metod, dopuručuji buď chladit nebo střídat teplo a chlad, tak aby do tkáně mohla přijít krev se živinami na kyslíkem (rychlejší regenerace) a následně tkáň dobře zchladit, aby nezůstal otok z překrvení. Nohu polohujte výše než sdrce.

Přeji příjemný večer, Mgr. Iva Bílková
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Přeji brzké uzdravení, Mgr. Iva Bílková
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den,
připojuji se k názoru kolegů, jde zřejmě o poranění měkkých tkání, hojení trvá zhruba 6 týdnů. Do té doby určitě klidový režim, klidně ještě využívejte berle. Co můžete dělat doma proti otoku je polohovat končetinu výš než srdce, chladit. Z rehabilitace by byla kromě lymfodrenáže vhodná i vířivka, elektroterapie nebo magnetoterapie a dále samozřejmě fyzioterapie na uvolnění měkkých tkání a mobilizaci kloubů a pomalé rozcvičování. Nejlépe navštivte rehabilitačního lékaře, ortopeda nebo chirurga, aby se Vám na nohu opět podíval a případně Vám předepsal právě rehabilitaci.
S pozdravem Mgr. Anna Nedbalová, fyzioterapeut