Dobrý den, je mi 38 a jsem již 15 měsíců po operaci křížového vazu, který mi brali z vlastního štěpu pod kolenem. Dělali mi to v CLPA v Praze a myslím, že operace proběhla normálně. Koleno se mi však nikdy nevrátilo do podoby před operací - je pořád nateklé, někdy méně a někdy více podle námahy. Když jej propnu, tak mi v něm stále přeskakuje stejně i při vstávání a sedání. Před operací se mi toto nestávalo. Může to být způsobeno poškozeným vnitřním meniskem, který jesem měl prý s obvodovou trhlinou? (bohužel nevím jestli jej odstranili, nebo nechali) Denně se snažím jezdit tak 7 km na kole, nebo rotopedu a tak třikrát do týdne dělám přítahy zadních přitahovačů na lavici - vše bez problémů. Teď jsem byl dvakrát na kontrole v Pírkově san. v Boleslavi, kde je přístup opravdu perfektní ale bohužel pro mě mi tam řekli že vaz je volný ( pivot +++ ) i když na mag. rezonanci vypadá prý v pořádku a prý jedině replastika. Mám z ní obavy, protože si myslím že každý další zásah do kolena je stále horší a také se bojím opětovného zeslábnutí svalů. Myslíte že je pro mě nutné na ní jít, nebo pokračovat dále ve cvičení a nechat věci volný průběh až do případného opětovného vypadávání? Aktivní sportovec nejsem, ale rád hraju rekreačně tenis (radši v ortéze) a bohužel hokej, který jsem od operace vzdal. Byl jsem minulý týden i třikrát lyžovat přes bolest jinak v pořádku bez zvětšování otoku, ale při chůzi z kopce cca 5 km, koleno zas jak bambulka. Zkrátka vadí mi to otékání a nevím jak mu zabránit. Lítal jsem i po různých vyšetřeních ohledně zánětu v těle a nic se nenašlo, jen v krku nějaký stafylokok, ale koleno je prý bez zánětu. Děkuji předem za možnou radu jak na to dál a přeji příjemný den.
Zdravím,
dobré zkušenosti jsou i s nitrokloubně podanou krevní plazmou s růstovými faktory z krevních destiček. Tato biologická léčba může hodně zlepšit stav Vašeho kolenního klobu.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Ja mam asi měsic po operaci plastiky křižovych vazu a do rany po štěpu jsem dostal krasnou věc jmenem stafylokok,je to neuvěřitelna bakterie ktera dokazala odolat i antibiotikam tak ted denně jezdim na čištěni a pruplachy supr věc
Zdravim,bohužel mám podobný problém,sem 7 měsícu po plastice křížového vazu(náhrada vazu z hamstringů) a koleno pořád mírně oteklé a při větší zátěži se otok výrazně zvětší.
Dobry den mam dotaz uz jsem 4 mesice po operaci bezne chodim,slapu na kole,rehabilituji samozrejmne ze koleno jeste citim trochu poboliva kdyz jdu ze schodu i do schodu. Ale stava se mi ze kdyz koleno propnu tak mi v tom lupne jako by mi v tom preskakoval vaz to same mi rikala rehabilitacni je to zle nebo je to normalni? A jeste koleno mam mirne natekle no jde to poznat cca o 2cm v obvodu je vetsi. Porad to leduji pri kazde namaze i to mazu voltarenem a tak se chci zeptat zmizi mi to nebo je to vazne myslim si ze to je docela jeste cerstve a tak ze ten otok tam nejakou chvili bude.. Dekuji za odpoved Kocourek
jsem téměř 5 týdnů po operaci k. vazu v koleni. Mám ale jeden dotaz - když jsem například celý den ve škole nebo někde na nohou, koleno je večer ještě trochu nateklé. Nebo mi spíš přijde, že je jakoby napuchlé v části těsně nad kloubem. Ráno je vše normální. Je to normální? Nic mě nebolí, při cvičení koleno nenatýká, myslím, že za tím je vysloveně stav, kdy je noha směrem k zemi. Pokud je to normální, mohu s tím cvičit? Ráno vstavu, klasicky cvičím, ale bojím se cvičit třeba večer, kdy se koleno zdá být nateklé. Mohu tím vaz utrhnout?
Radu, abych si zašel za doktorem, mi ani nepište. Zkoušel jsem se třikrát objednat, ale bylo mi řečeno, že má plný list objednávek, takže až plánovaná kontrola za 14 dnů, když už bych měl odložit ortézu a berle.
Ahoj,
nejsem doktor, ale mám plastiku na obou kolenech, takže rada z vlastní zkušenosti - otékání pokud není nějak extrémní je normální i po delší době. Osobně mi koleno otékalo jak při dlouhém sezení, tak po velké zátěži ještě dlouho po operaci. Také vysoké teploty byly problém. Radím měnit dost často polohu nohy při sezení, pokrčená natažená, podložit nahoru apod. V horku po chvílích chladit ledem, večer při otoku priesnitz bez igelitu - to mi hodně pomáhalo. Můj postup doporučený fyzioterapeutem byl: namazat koleno kostivalem nebo traumaplantem a na to na celou nohu od kotníku až po tříslo mokrou studenou látku a na to suchou (prostěradlo, ručník cokoli bavlněného ne umělinu), nohu takto nechat v klidu hodinku dvě.
Tak hodně štěstí.
děkuji za příspěvek. Teploty nemám, ani jsem neměl. Otoky slábnou, ale dost pomalu. Ale zatím nic nebolí, ani to nevypadá nějak extra ošklivě, tak vydržím do kontroly za 12 dnů, kde už mám odkládat berle a sundat ortézu. :)
Spokojenost uplna. Spousta lidi nadava na tu a tu nemocnici nebo toho lékaře. Vsichni jsou atestovani,zkuseni. Vse ale zalezi na pacientovi jak se vdane situaci chova ke svemu zraneni.jednou poslouchat lékaře a rehabilit...Více