Návrat ke sportu po operaci vazu
Dobrý den. Je mi 16 let a hraju závodně házenou. V září jsem byla na plastice předního křížového vazu, který jsem si přetrhla minulý rok v únoru. Po operaci jsem chodila na elektro léčbu, poté na rehabilitaci a snažila jsem se koleno co nejvíce naposilovat. Po 5 měsících od operace se zdá, že je všechno v naprostém pořádku. Chtěla jsem se zeptat po jaké době by bylo vhodné vrátit se k házené a zda je lepší sportovat s ortézou nebo bez ní. Děkuji za odpověď.
- 102 odpovědí
- 1 Like
Obecně má nahrazený vaz plnou funkci za 9-12 měsíců od operace. Kdy se vrátit do sportu je vždy individální otázka s jistou mírou nejistoty. Hraje roli mnoho faktorů, mj i otázka, do jaké míry chce pacient riskovat znovuutržení. Jiné je to u amatérských sportovců, jiné např u fotbalistů profiligy s celoživotními přijmy záv. na kopané.
- 4 odpovědí
Dobrý den. Jsem tři měsíce po operaci. Hraji házenou a potřebovala bych vědět co všechno můžu dělat aby jsem tomu nijak neuškodila. Můj doktor má dovolenou, tak se ptám zde. Zatím jsem chodila do posilovny a běhala po rovném terénu. Můžu dělat něco víc? Teď máme soustředění, můžu se pustit do menšího kopečku? nebo mám zůstat pořád při rovině? Děkuji.
- 1 odpovědí
Ahoj je mi taky 16 let,hazenou taky hraji.Pri zapase jsem spatne doskocila a doktor mi diagnostikoval pretrzeni predniho krizoveho vazu a naplanoval mi plastiku LCA.Na zacatku srpna jsem operaci podstoupila.Ted je to 5 mesicu od operace a koleno je naprosto v poradku.Na treninku uz normalne beham ani 20 minut v kuse mi nedela problemy a koleno me neboli.Kdyz beham na rovnym povrchu a nemam moc velke zmeny smeru zvladam to bez ortezy,ale kdyz napriklad hrajeme fotbalek tak ortezu urcite doporucuji.Po 6 mesicich od operace zacnu naplno hrat hazenou.
- 3 odpovědí
6 měsíců? To je podle mě dost brzy pokud nejsi profesionál. Já jsem po LCA začal hrát fotbal až po 10 měsících i když jak píšeš, taky mě to připadalo, že můžu hrát i dřív.

- 3 odpovědí
Zdravím,
měl bych dotaz ohledně kvalitní ortézy po operaci LCA, operace proběhla 12.4.2012, od té doby pravidelně plavu a jezdím na kole, nicméně již mě tento sport nestačí a chtěl bych se opět vrátit k lyžování (při něm jsem si vaz utrhl) a ke squashy, oba sporty jsou náročné na koleno, nicméně můj ortoped mi doporučil pouze ortézu s postranními železy, že prý 4-bodové ortézy jsou zbytečně drahé a že je tedy zbytečné si je pořizovat, mohli byste mi tedy prosím poradit kvalitní ortézu, která mi bude koleno chránit nejúčinněji?
Lukáš
měl bych dotaz ohledně kvalitní ortézy po operaci LCA, operace proběhla 12.4.2012, od té doby pravidelně plavu a jezdím na kole, nicméně již mě tento sport nestačí a chtěl bych se opět vrátit k lyžování (při něm jsem si vaz utrhl) a ke squashy, oba sporty jsou náročné na koleno, nicméně můj ortoped mi doporučil pouze ortézu s postranními železy, že prý 4-bodové ortézy jsou zbytečně drahé a že je tedy zbytečné si je pořizovat, mohli byste mi tedy prosím poradit kvalitní ortézu, která mi bude koleno chránit nejúčinněji?
Lukáš
- 4 odpovědí
Dobrý den,
jsem cca 5 týdnů po plastice vazu a chtěl bych se zeptat, jestli je již možné začít jezdit na kole či rotopedu a jestli, tak s jakou intenzitou.Jsem cyklista.
Nohu ohnu do 95 stupnu.
Děkuji
Macek
jsem cca 5 týdnů po plastice vazu a chtěl bych se zeptat, jestli je již možné začít jezdit na kole či rotopedu a jestli, tak s jakou intenzitou.Jsem cyklista.
Nohu ohnu do 95 stupnu.
Děkuji
Macek
- 3 odpovědí
Dobrý den,
měl bych otázku, jsem 4.5 měsíce po operaci skříženého vazu. Kdy můžu začít s trénováním(fotbal), myslím tím kdy můžu zapojit balon a chodit do soubojů? Trénuji skoro každý den,posiluji,jezdím na kole,běhám, cítím se při tom velmi dobře. Ptám se proto,že každý říká něco jiného a nechci něco uspěchat nebo zbytečně čekat. Děkuji za odpověď.
měl bych otázku, jsem 4.5 měsíce po operaci skříženého vazu. Kdy můžu začít s trénováním(fotbal), myslím tím kdy můžu zapojit balon a chodit do soubojů? Trénuji skoro každý den,posiluji,jezdím na kole,běhám, cítím se při tom velmi dobře. Ptám se proto,že každý říká něco jiného a nechci něco uspěchat nebo zbytečně čekat. Děkuji za odpověď.

- 355 odpovědí
- 6 Likes
Pro Pety. Biologická realita, která nejde nijak obejít je- spolehlivě funkční vaz -9-12m. Možnost jeho znovuutržení po roce ovlivnuje velmi zásadně nejenom zda je zhojen a funkční, ale také stav svalového korzetu- svyly stehna. Testovat to můžete jak chcete, pod 9 měsíců (třeba 4, 6m) je riziko i při optimálním stavu svalů vysoké, otestovat to nejde a nedává smysl, otestovat lze svlalstvo, ale pevnost vazu by se teoreticky dalo testovat trhacími zkouškami a to asi nechcete.
Zatěžování koena pod 9m je možné, ale vždy s nějakými podmínkami a vždy s nějakým rizikem. Jakékoliv sportovní aktivity zatěžující nadměrně PZV jsou nevhodném typicky kopaná, házená, sporty na parketách- tam kde může nastat rotace kolena s fixovanou nohou v zátěži, v poloohnutí.
PROTO ŘÍDÍ ZÁTĚŽ V ČASE ZÁSADNÉ OPERATÉR. Po vyšetření pacienta, posouzení jeho faktického stavu a posouzení konkrétního rizika pro konkrétního pacienta. Jakékoliv jiné nápady jsou poněkud rizikovější, pokud se mám vyjádřit slušně.
Zatěžování koena pod 9m je možné, ale vždy s nějakými podmínkami a vždy s nějakým rizikem. Jakékoliv sportovní aktivity zatěžující nadměrně PZV jsou nevhodném typicky kopaná, házená, sporty na parketách- tam kde může nastat rotace kolena s fixovanou nohou v zátěži, v poloohnutí.
PROTO ŘÍDÍ ZÁTĚŽ V ČASE ZÁSADNÉ OPERATÉR. Po vyšetření pacienta, posouzení jeho faktického stavu a posouzení konkrétního rizika pro konkrétního pacienta. Jakékoliv jiné nápady jsou poněkud rizikovější, pokud se mám vyjádřit slušně.
- 1 odpovědí
Dobrý den, už jsem měl tuto operaci před 2 roky. Měl bych dotaz. Velmi rád bych chtěl zas naplno sportovat. Moc si s tím kolenem nevěřím, jedná část je stále necitlivá a při změně počasí prostě bolí. Po té operace jsem nějak zvlášť nesportoval. Potřeboval bych doporučit vhodný sport, který není moc nebo vůbec náročný na koleno. Moc krát děkuji za Vaši odpověď
- 2 odpovědí
Dobrý den,
je mi 38 let a mám už několikrát operované koleno.Avšak koleno dál víc a víc bolí, někdy je bolest až nesnesitelná. Stačí mi sebemenší zátěž chůze nebo stání atd. kde pak pociťují v kolenu tlak a častější palčivou bolest, která pak tak jak přichází tak zázrakem odchází. Nyní jsem si udělal MR.s výsledkem- cituji:- Postavení osové patelly II.- III. Ve vrstvě chrupavky med. fasety je jemná hypersignální edeme či cystou v kosti/rozsah 9x8mm.
Stp náhradě LCA, v tunelu v tibii jsou v kazdálních 2cm délky většinou hypersignální strukturys hyposign korelátem v T1 obrazu, jen centrálně hyposignální proužek. Fixace v laterálním kondylu femoru, okolní změny v dřeni.
Zadní zkřížený vaz je lehce zauhlený. Katelární vazy v normě.MENISKS mediální je v zadním rohu a v těle výrazně snížený, degenerovaný bez jedn.čerstvého traumatu.stp resekci těla v.s. Laterální meniskus v normě. Mírný výpotek v kloubu ventrálkaudáně od vent rohu later menisku.
Z:- V.s.degenerace štěpu při kaudálním konci, klinika? Stp menisektomii med. degen. menisku. Drobná chonromalacie pately/mediální plochy
PS:- co to znamená a co se dá dělat, nebo jak zabránit případným bolestem?
Děkuji za odpověď
S pozdravem Pavel M.
23.4.2013 14:42
23.4.2013 19:09
Kvalitní (0) Nekvalitní (0)
odpovědět
Vložte Váš příspěvek
je mi 38 let a mám už několikrát operované koleno.Avšak koleno dál víc a víc bolí, někdy je bolest až nesnesitelná. Stačí mi sebemenší zátěž chůze nebo stání atd. kde pak pociťují v kolenu tlak a častější palčivou bolest, která pak tak jak přichází tak zázrakem odchází. Nyní jsem si udělal MR.s výsledkem- cituji:- Postavení osové patelly II.- III. Ve vrstvě chrupavky med. fasety je jemná hypersignální edeme či cystou v kosti/rozsah 9x8mm.
Stp náhradě LCA, v tunelu v tibii jsou v kazdálních 2cm délky většinou hypersignální strukturys hyposign korelátem v T1 obrazu, jen centrálně hyposignální proužek. Fixace v laterálním kondylu femoru, okolní změny v dřeni.
Zadní zkřížený vaz je lehce zauhlený. Katelární vazy v normě.MENISKS mediální je v zadním rohu a v těle výrazně snížený, degenerovaný bez jedn.čerstvého traumatu.stp resekci těla v.s. Laterální meniskus v normě. Mírný výpotek v kloubu ventrálkaudáně od vent rohu later menisku.
Z:- V.s.degenerace štěpu při kaudálním konci, klinika? Stp menisektomii med. degen. menisku. Drobná chonromalacie pately/mediální plochy
PS:- co to znamená a co se dá dělat, nebo jak zabránit případným bolestem?
Děkuji za odpověď
S pozdravem Pavel M.
23.4.2013 14:42
23.4.2013 19:09
Kvalitní (0) Nekvalitní (0)
odpovědět
Vložte Váš příspěvek
- 12 odpovědí
Zdravím,
chci se zeptat, zda existuje nějaké rozumné doporučení, kdy začít lehký sport (jízda na kole, vyklusávání, posilovna) po operaci LCA. S fotbalem nepočítám dřív jak za rok od operace, ale ostatní sporty snad dříve, nebo se pletu?
Jsem 8 týdnů a 2 dny po operaci. Berle již nenosím, chodím normálně, koleno nenatéká, cvičím 1-3x denně. Samozřejmě představa "doskončení" na koleno je zatím děsivá. :) Další kontrolu mám za 17 dnů, takže si určitě nedovolím rozšířit možnosti sportu bez svolení operatéra, ale spíše se ptám, po jaké době tak mohu očekávat, že se vrátím k cyklistice, posilovně, atd..
Díky všem za zkušenost a přeji těm, kdo má podobnou operaci za sebou, ať se rychle uzdraví!
chci se zeptat, zda existuje nějaké rozumné doporučení, kdy začít lehký sport (jízda na kole, vyklusávání, posilovna) po operaci LCA. S fotbalem nepočítám dřív jak za rok od operace, ale ostatní sporty snad dříve, nebo se pletu?
Jsem 8 týdnů a 2 dny po operaci. Berle již nenosím, chodím normálně, koleno nenatéká, cvičím 1-3x denně. Samozřejmě představa "doskončení" na koleno je zatím děsivá. :) Další kontrolu mám za 17 dnů, takže si určitě nedovolím rozšířit možnosti sportu bez svolení operatéra, ale spíše se ptám, po jaké době tak mohu očekávat, že se vrátím k cyklistice, posilovně, atd..
Díky všem za zkušenost a přeji těm, kdo má podobnou operaci za sebou, ať se rychle uzdraví!
- 11 odpovědí
Přejí brzke uzdravení ,taky jsem po plastice předniho vazu a už se citim dobře,kolo a posilovna je super ,ale kopečky směrem dolu není nic přijemneho.
- 1 odpovědí
Zdravím. Mám již druhou operace kolene, ta první proběhla cca před 5ti lety, tenkrát jen natržení LCA(to vzhledem ke svalové hmotě a stabilitě kolena neřešeno), dále odstranění kousku menisku. Před sedmi měsíci podstoupena další ASK viz. zpráva níže
Otázka je jednoduchá, mám nejdřív podstoupit další reASK nebo se spoléhat na zahojení a cca po roce od operace zase začít hrát fotbal???
Svému doktorovi důvěřuji, ale víc hlav, víc názorů. Děkuji za příspěvky. zprava v příloze. Co se týče mého pocitu,tak už by to šlo, ale... Jak zde zminůjí někteří odborníci, resp. i můj doktor a operatér v jedné osobě, těch 12M by bylo lepší vyhnout se kontaktním sportům. Další otázka je, co s tou chondropatii, slučuje se to ještě vůbec se sportem.
Otázka je jednoduchá, mám nejdřív podstoupit další reASK nebo se spoléhat na zahojení a cca po roce od operace zase začít hrát fotbal???
Svému doktorovi důvěřuji, ale víc hlav, víc názorů. Děkuji za příspěvky. zprava v příloze. Co se týče mého pocitu,tak už by to šlo, ale... Jak zde zminůjí někteří odborníci, resp. i můj doktor a operatér v jedné osobě, těch 12M by bylo lepší vyhnout se kontaktním sportům. Další otázka je, co s tou chondropatii, slučuje se to ještě vůbec se sportem.