Přetržený křížový vaz - odmítnutí operace?
- 2 odpovědí
před třemi týdny jsem při fotbale špatně došlápl na nohu, a koleno se mi obráceně prolomilo. Druhý den jsem došel na chirurgii, kde mi udělali punkci, dali berle a ortézu. Za dva dny jsem šel na kontrolu, kde mi dali doporučení na ortopedii (1. dokument). Za 3 dny mne vzali na ortopedii, kde jsem předal dokument, a ukázal, kde mne to bolí. První 3 obrázky ukazují, kde mne to bolí jen částečně. Poslední 2 obrázky ukazují, kde mne to hlavně bolelo. Bylo mi řečeno, že jsem si přetrhl křížový vaz (punkce 50 ml krve), že počkáme, až ten vaz sroste, a pak budeme řešit meniskus. Konzultoval jsem to se známými, a získával informace z internenu. Bylo mi divné, že by přetržený vaz srostl sám od sebe. Proto jsem navštívil ortopeda, abych se ho na to zeptal. Řekl mi, že mi nemohl říct, že to samo sroste, a že v mém věku (narozen 11/1954) se s tím nic nedělá, a nechává se to být. V mém věku stejně křížové vazy zanikají. Byl jsem tím tak zaskočen, že jsem nebyl schopen oponovat. A to je důvod, proč vznáším tento dotaz. Pravidelně hraji sálový fotbal, a za teplého počasí jezdím pravidelně na kole. Chtěl bych v tomto dále pokračovat i po vyléčení. Chtěl bych vědět, zda křížové vazy v mém věku skutečně zanikají, a zda bych neměl jít na operaci, abych mohl dále hrát fotbal a jezdit na kole. Budu vděčný za každou informaci. Pokud to bude možné, odpovězte mi