Dobrý den. Pred nekolika tydny (cca 5) mne zaclo pobolivat zapesti, presneji receno na prave ruce, vnejsi cast zapesti (vcetny slachy, ktera vede na strane od malicku kolem zapesti k predlokti). Nejvice me to boli pri pohybu, kdyz vytocim ruku dlani vzhuru a snazim se ji vytocit co nejvice ven. Nepamatuji si, ze bych udelala nej. pohyb, ktery by toto mohl zapricinit, nemela jsem zadny uraz, zadnou vetsi fyzickou zatez zapesti, tj. nejsem si vedoma zadne priciny, ktera by k bolesti mohla vest. Muzete mi nejak poradit, je dobre alespon ruku zafixovat, zpevnit, davat studene ci teple obklady, ci doporucujete nejajkou mast? Diky za odpoved.
Zdravím,
Vaše potíže, dle Vaších údajů, mohou vyplývat nejspíše z možného zánětu šlach natahovačů prstů a zápěstí. Léčba je konzervativní metodou protizánětlivých mastí, celkové podání protizánětlivéholéčiva (př. Ibuprofen), vhodná je i fixace zápěstí ortézou. Lépe ošem je odborné klinické vyšetření než samoléčba.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX
Dobrý den, Vše, co jste uvedla, je vhodné. Zřejmě se jedná o zánět šlach v oblasti zápěstí, vzhledem k chybějícímu předchorobí jen pravděpodobná vertebrogenní nadstavba. MUDr. Chládek
Dobrý den. V létě tohoto roku jsem měl nehodu na motocyklu, dopadl jsem přitom na levé zápěstí. Na RTG nebyla žádná zlomenina, jen dlaha. Po cca 2 měsících mě začal brnět prsteníček s malíčkem a celá spodní strana až k zápěstí a současně při poloze ,,když chci udělat klik,, me ruka neudrží ( bolí mě dlan kolem oblasti palce ) vyhledal jsem tudíž neurologa ktery me poslal na vystreni EMG ktere bylo negativni. Malíček s palcem mne brní od rána do večera už měsíc, loket mne nebolí. Děkuji za radu
Zdravím,
doporučuji udělat nové RTG snímky. Nekteré zlomeniny, resp. nyní následky, se mohou objevit až s časovým odstupem.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX
Dobry den,
Zhruba pred mesicem me zacla pobolivat ruka, nejprve leva, pak i prava, ale ne nejak extremne, behem par dnu se to rozjelo tak, ze leva ruka boli od zapesti, nyni nahore, ale zacalo to na vnitrni strane, byla jsem i na opichnuti zda to neni karpalni tunel, ale nepomohlo to, jen k tomu, ze nyni to boli trochu vic, a i uplne jinak nez na zacatku, ze zacatku to bylo v okoli zaesti a prstu, ted jsou to takove neustavajici krecovite bolesti, pri otoceni zapesti je to znatelne asi nejvic, ale boli to kontinualne proste porad. studene teple nic nepomaha. Prava ruka uz neboli, ale leva stale, prava v podstate prestala bolet po cc tydnu. Mam neustale priserne studene ruce, nikdy jsem na to ale netrpela.
Bohuzel jsem nyni mela dost stresu v praci, malo spanku, asi i strava nebyla nic moc,...acc pred peti - sesti lety me ochrnuly nohy, pri lumbalni puknci a dalsich vysetrenich na nic neprisli, pry jsem si presedela nervy... je fakt, ze do roka jsem chodila jako zamlada:) ale stale mam od te doby lehce ztuhle nohy mi prijde...docetla jsem se, ze roztrousena skleroza se nemusi pri lumbalce vzdy projevit, je to tak ?...mam z toho docela strach, lekari se samozrejme nevyhybam, jen to bude mozne zrealizovat az nekdy koncem ledna :( co do te doby mohu udelat, aby se to alespon nezhorsovalo ? Moc dekuji, hezky den, Kristyna Kvasnickova
Dobrý den, paní Kvasničková
bolesti zápěstí mohou mít původ nejen v zápěstí samotném (pád na ruce nebo přetížení u počítače čímž dochází např. k zablokování drobných kůstek tvořící zápěstní klouby),ale původem může být i špatné postavení krčních obratlů či jiné problémy v pohybovém aparátu. Píšete, že jste prošla stresem, ten má jednoznačně vliv na napětí svalů šíje.
Doporučila bych Vám komplexní vyšetření fyzioterapeutem, který může odhalit zda jde o bolesti závislé na funkci krční páteře, lokte, drobných kloubů ruky. apod a nebo lokální problém.
V případě, že půjde o problémy, jejichž původ je ve špatné funkci svalů a šlach, dopouručila bych vám podstoupit moderní terapii rázovou vlnou, která má v pohybové medicíně velké úspěchy.
S přáním hodně zdraví do nového roku,
Mgr. Iva Bílková
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dobrý den, trápí mě také bolest zápěstí. Pociťuji bolesti na obouch ale na levém zápěstí je to pouze nepatrné což u pravého jsou bolesti hrozné. Omezujeme mě to, nemůžu kloudně otevřít kliku jelikož to hrozně bolí. A když se chci zvednout a opřu se rukou také pociťuji silnou bolest. Pracuji hodně na počítači, omezený cit v prstech nemám. Pouze mám omezený pohyb palce ale to je dle mého důsledek zákroku kdy mi operovali šlachu. Prosím o rady jak nejrychleji se bolestí zápěstí zbavit.
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek | Basic member | Liberec
105 odpovědí
1 Like
Dobrý den,
navrhuji zajít za ortopedem, aby vyloučil strukturální problém. Pokud ten nic nenajde, pak za fyzioterapeutem..věc číslo dvě to může být otázka blokád v oblasti ruky a svalů ruky a předloktí.
Dobrý den, jsem autorka předešlého příspěvku. Pravé zápěstí jsem 3 dny mazala Aulinem a brala ibalgin. Po té mi bolest pravého zápěstí ustoupila. Už nepociťuji ani patrné bolesti za to se to celé opakuje u levého zápěstí. Nemohu opět otevřít dveře, když se chci zvednout a opřu se bolest v zápěstí je opět silná. Čím to může být že se mi to takhle vyměnilo? Přijde mi to divné.
Dobrý den. koukám na vaše téma a co se týče mě mám podobný problím 3 týdny bolesti pravého zápěsti protože jsu pravák. Byla jsem u doktora a ten mě předepsal jen mast a pul ibalginu dvakrát denně. Mám zánět šlach léčba trvá minimálně 3 týdny. Ruku mám v klidu v ortéze ale je to pořád stejné a ja nevím už co s tím. Je těžké dělat domácí práce natož s tím chodit do práce opravdu nevím co s tím. Doktor jen ruku prohmatal a žádná vyšetření neprovedl. Pokud má někdo zkusenost jak se posunout dále předem díky za radu.
Dobrý den, bolest obou zápěstí léčím již 4 roky. Bývá i období, kdy rukou skoro nic neudělám, ani osobní hygienu. Chodím na rehabilitace: vířivka, laser, VAS, magnet. Částečně to pomůže a částečně jsem se s tím už naučila žít. Jednu ruku mám po operaci, je to lepší, ale ne úplně bez problémů.