Přeskakování patelly

Přeskakování patelly

Ondřej  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den,koncem ledna jsem měl úraz při lyžování. Při návštěvě chirurgické ambulance,mi byl proveden RTG a byla sdělena diagnóza S834. Doktor mi naordinoval klid + ortézu. O týden později mi byla provedena punkce kolene s výsledkem 24ml serní výpotek s minimem krve(barva tmavě žlutá). Po 3týdnech klidu mi doktor doporučil sundat ortézu a koleno začít pomalu rozcvičovat a použivat ke stažení už jen obinadlo. Při ohybání nohy mi v koleně "cosi" přeskakuje,ohmatem je "čéška" na tomto koleni volnější než na druhém(není to bolestivé),zatím se mi ani nepovedlo koleno plně rocvičit.Jinak v koleni necítím bolest, ale mám ho ještě lehce oteklé. Na kontrole po 4týdnu mě můj lékař znovu poslal na kontrolní RTG = bez patologie na skeletu. Do zprávy napsal - dochází ke skokovému pohybu patelly přes kondyl,a také mi doporučil další týden klid s cvičením. Zajímalo by mne co znamená ta přeskakující patella - zda-li je to nějaké další važné poškození v kolenním kloubu nebo ne? Můj doktor mi k tomu neřekl skoro nic.Moc Děkuji
prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
Ten doktor byl ortoped?
Ondřej  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Ne lékař je chirurg.. Ošetřuje mne již od doby kdse mi úraz stal.

Reakce na Ondřej

prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
Patří to ortopedovi
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 10 Likes
Zdravím,
přeskakování čéšky může znamenat to, že čéška nazapadá do kloubní plochy kosti stehenní a může se chrupavka tím opotřebovávat. Je vhodné speciální projekce RTG na čéšku. Poradí Vám odborný lékař ortopedie. Otok a nitrokloubní náplň znamená podráždění kloubu. Je vhodné pečlivé odborné došetření. Dle speciální projekce RTG na čéšku Vám bude navrženo další léčení. Možná i operační.
prim. Moster, Revmacentrum
Ondřej  |  návštěvník
  • 1 odpovědí
Dobrý den, především děkuji všem, kdo věnovali svůj čas odpovědi na můj dotaz. Dnes jsem již konečně navštívil odborného ortopeda(a i k němu přecházím k doléčení úrazu). Bylo mi sděleno ,že mám něco s "úponami" čéšky a možná i chrupavkou. Dostal jsem patellární ortézu. Pokud se stav nezlepší bude prý nutná artroskopie. Mohl byste jste mi někdo přeložit následující: Infrapat prosáknutí a n zbytnění Hoffova tělesa ,občas při flexi poskočení pod čéškou bez luxační tencence češky(mám to uvedeno ve zprávě).Je tento stav vážný?? děkuji
Ivana  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, řeším momentálně stejný problém. Mohu se zeptat, jak se tento problém řeší operativně? Mně ortoped řekl, že mi nemá jak pomoct a píchl mi pouze injekci kyseliny hyaluronové.
FYZIOklinika s.r.o.  |  Basic member  |  Praha
  • 297 odpovědí
  • 12 Likes
Při pádu na lyžích došlo k poškození měkkých tkání (vazy, šlachy, kloubní pouzdro..), které v současné době potřebují čas na regeneraci. Pro urychlení hojení a snížení otoku v koleni Vám doporučuji přístrojovou lymfodrenáž. Znatelně rychleji ústoupí bolesti a sníží se či zcela vymizí tvorba výpotku.

Přeji brzké uzdravení, Mgr. Iva Bílková