Únavová zlomenina

Únavová zlomenina

katka  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
dobry den,
po dvou letech sportovni absence jsem zacala predmi tydny behat. Naprosto mne to nadchlo, nechala jsem si udelat diagnostiku nohy, koupila kvalitni boty...zatez jsem zvysovala podle pocitu, posledni tyden jsem byla na 5-8 km v case mezi 40-50 minutami, nemela jsem zadne problemy s dechem atd. Pri poslednim trainingu jsem citila ú po sestem km/ neprijemnou bolest v oblasti kotniku, nicmene dalo se bezet i jeste dal. Pres noc noha trosku otekla a rano jsem uz nemohla chodit. RTG...vysledek, unavova zlomenina. Jak urychlit hojeni?? Kdy mohu opet zacit...Kotnik mam v orteze, definitivne - zda-li je nutna sadra - ma rozhodnout opakovany snimek za tri dny, prasklina je na snimku ale zcela zrejma. Doufam, ze sadra nebude...ale hlavne bych rada vedela, CIM urychlit hojeni a zlepsit prevenci..nikdy jsem nic podobneho nezazila, nemam nadvahu, behem jsem relaxovala...a ted musim opet cekat...dekuji za odpoved!
prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
chcete faktickou radu? Ničím. Příroda prostě chce svoje. Ale můžete zaříkávat, můžete do sebe sypat prášky... na zhojení zlomeniny nic také nefunguje. V následující době je podstatná profesionálně vedená rehabilitace a POSTUPNÁ zátěžchůzí, posléze běháním POSTUPNĚ !
katka  |  návštěvník  |  Zlínský kraj
  • 1 odpovědí
...dekuji..tzn. ze mohu jen cekat...aniz bych nejak hojeni napomohla...

Reakce na katka

Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
doplním kolegu - hojení kosti může urychlit aplikace rázové vlny - viz XXXXXXXXXXXXXXXXX
prim. Moster, Revmacentrum

Reakce na katka

prim. MUDr. Jiří Selucký  |  Basic member  |  Traumatologie  |  Přerov
  • 355 odpovědí
  • 6 Likes
No, ono se plést přírodě do díla se většinou ani nevyplácí.....v tomto případě nepomůže
anonym  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 4 odpovědí
Dobrý den,
prosim o radu. Mam podezreni na unavovou zlomeninu na nartu. Skakala jsem bez obuvi cca 3krat tydne pres svihadlo asi 10min a nyni mam dlouhodobe bolesti. Nejprve to bylo na jedne noze. Bolest skoro ustala, nyni me vsak boli druha noha.je to asi 2mesice. kdyz jsem se dozvedela, ze by mohlo jit o unavovou zlomeninu (priznaky odpovidaji),skoky jsem tedy od minuleho tydne vynechala. ale do te doby jsem i pres bolest skakala(jiz v obuvi). chtela jsem se zeptat, zda je mozne unavovou zlomeninou zanartnich kustek vylecit vynechanim skakani pres svihadlo a zda je mozna normalni zatez nohy(chuze-pri ni me noha boli jen mirne, nekdy vubec) a zda je mozne provozovat jine sporty, kdy me narty neboli:napr:kolo, orbitrack, rotoped, inline...U lekare jsem nebyla, jelikoz jsem cetla, ze na rentgenu by nebylo stejne nic poznat a bylo by treba jine vysetreni. Predem dekuji
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
základním vyšetřením bolesti v oblasti nohy po námaze je standardní RTG vyšetření. Další speciální vyšetření se indikují až následně. I únavová zlomenina se, bohužel, nedá vyléčit jen vynecháním skákání přes švihadlo nebo provozováním Vámi uváděných sportů.

Reakce na Revmacentrum®

• 4 odpovědí
Děkuji moc za odpověď. Domnivala jsem se, ze bych se bolesti na druhe noze mohla zbavit take, kdyz na prave noze bolest temer odeznela sama. Myslite, ze by se v mem pripade mohlo jednat o unavovou zlomeninu nebo jen o bolest z pretizeni? Slysela jsem take, ze unavovou zlomeninu lze lecit klidem bez fixace, kdy je mozne provozovat doplnkove sporty. ale nejsem si jista, zda by tomu nevadila treba obycejna chuze nebo vyse uvedene sporty(kolo, inline, orbitrack...). Predem dekuji za vas nazor

Reakce na anonym

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
únavová zlomenina je vždycky porucha integrity (celistvosti) kosti. Kost ke zhojení potřebuje klid. Myslet si můžeme cokoli, objektivizace potíží některou zobrazovací technikou je základ. Už jste někde byla, nebo stále váháte?

Reakce na Revmacentrum®

• 4 odpovědí
Chapu. Bohuzel jsem zjistovala, ze na ortopedii, kde je vysetreni hrazeno ze ZP je dlouha cekaci doba na objednani. Myslite, ze nebude vadit, kdyz na vysetreni pujdu az za 2tydny, kdy je mozne se nejdrive objednat nebo doporucujete zajit si na RTG okamzite?

Reakce na anonym

• 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
při podezření na zlomeninu je l4ti denní čekací doba dosti dlouhá. Zkuste se nechat vyšetřit př. někde v nemocnici.
Michal0006  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý večer. Před 3/4 rokem jsem začal závodně a dalo by se říci i profesionálně běhat. Při doběhu z jednoho tréningu jsem začal pociťovat bolest asi 5 cm nad hrotem kotníku, vnější strana. Z počátku jsem to považoval za zánět šlach, nebo natáhlé vazy a až po 5 týdnech (díky čekání na objednaní v nemocnici) mě poslali na RTG a na ortopedii to klasifikovali jako suspektní zlomeninu lýtkové kosti. Je to totéž co únavová zlomenina nebo se lékař mýlil. Vše nasvědčuje únavové zlomenině, u místa zlomu se mi vytvořil svalek (nebo vazivo), který místo asi chrání. Zpočátku jsem měl velké problémy s chůzí zejména ze schodů a z kopce. Nyní již chodím bezbolestně, ale při krátkém popoběhnutí se bolest ozve opětovně. Chtěl bych se zeptat, jaká je nejlepší cesta regenerace? Prospěje mi chůze? Mimo to se snažím nohu nahřívat v sauně a chodím plavat. Děkuji za odpověď.
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
k urychlení hojení kosti může prospět léčba rázovou vlnou. Plavání může urychlit rozhýbání kloubu, sauna nic neovlivní. Maximálně pozitivně psychiku.
zukac  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den. Nevím jestli v mém případě jde rovněž o únavovou zlomeninu, ale nenašel jsem vhodnější diskuzi. Před rokem jsem měl zlomeninu nártu pravé nohy. Měl jsem 4 týdny nechodící sádru a pak ještě dva týdny ortézu. Snažil jsem se poraněnou nohu co možná nejvíce šetřit a nezatěžovat a to vše na úkor nohy levé. Občas jsem míval bolesti v nártu nezraněné, ale zřejmě přetěžované nohy, které jak se zdálo časem odezněly. Dnes bez mála po roce mám problémy hlavně při řízení, nebo delší chůzi. Aplikoval jsem Ibalgin gel a nějak jsem nemohl zjistit kde přesně mě nárt bolí až jsem narazil na nějaký výrustek přímo u kloubu palce. Nevím jak dlouho tam je a jsem z toho trochu nervózní. Poraďte prosím o co by se mohlo jednat. Děkuji.