Může být zub po resekci nestabilní?
- 1 odpovědí
chtěl bych se dozvědět názor z jiného zdroje než od mé zubařky.
Ve 13 letech jsem při horečce omdlel a narazil si horní jedničku.
V 22 letech ztratil zub barvu, zešedivěl a nebyl citlivý.
V 29 letech / léto 2012 jsem na dásni nad zubem objevil malinkatý váček.
Zubařka začala léčbu odvrtáním zubu a aplikací nějakého "hydroxidu". Po každé aplikaci následovala kontrola za 3 týdny a pak další vrtání a další aplikace. Po 7 měsících váček zanikl, ale na dásni zůstala vystouplá boule. Nic mne nebolelo ani nijak neomezovalo.
Zubařka mne objednala k chirurgovi na posouzení resekce. Po jeho návštěvě mi bylo řečeno že "tam boule je, prostě se to řízne vyčistí a hotovo". Bohužel rentgen od mojí doktorky byl rozmazaný.
Uběhl ale nějaký čas manželka byla v posledním trimestru narodil se syn a bylo spousta starostí. Uplynuli 4 měsíce a já jsem to začal opět řešit. Další návštěva u chirurga byla stejná a domluvili jsme se na resekci někdy v průběhu listopadu/prosince 2013.
První týden v prosinci jsem si ale kousl do sousta s pomazánkou ve které byl kámen. Rozlomil postižený zub napříč a tak jsme museli dle Murphyho zákonů v pátek o půlnoci na pohotovost až do Prahy. Zde mi zub při umrtvení odlomili a dočasnou plombou zacelili s tím, že hned v pondělí mám navštívit zubařku.
Ta mi sdělila že zub byl oslabený a před resekcí se měl vyplnit a že to je nešťastá shoda náhod. Rozhodla se ale ještě naposledy zkusit aplikaci "hydroxidu".
Po 6 týdnech ale nenastala žádná změna takže jsem byl na druhý den u chirurga na resekci. Renten od paní doktorky byl bohužel opět "rozmazaný".
To už byl první týden v únoru. Další týden mi pan doktor vyndal stehy a za dalších cca 14 dní jsem šel k mojí zubařce na otisky pro zhotovení kovového trnu.
Bylo mi divné že i po 3 týdnech mám na dásni ještě bouli, ale prý se to může hojit déle a než se nasadí korunka už to bude pryč.
Asi za 14 dní mi byl zasazen kovový trn a udělány otisky pro výrobu korunky.
Ta se zpozdila z důvodu dvojího netrefení odstínu přestože jsem s tím byl přímo v laboratoři.
Korunku jsem tedy dostal na přelomu března/dubna 2014.
První týden v květnu jsem začal jazykem cítit že poloha korunky respektive celého zubu se změnila. Už v počátku nebyla ideální mezera mezi jedničkami byla velmi úzká a tak jsem byl rád že už na sebe tolik netlačí. Do dnešního dne se ale celá korunka pohnula už minimálně o 2 milimetry a zuby už vůbec na sebe nelícují.
V týdnu jsem byl u svojí zubařky a ta si s tím v podstatě neví rady a mám jen čekat.
Dnes je korunka opět o něco dále a zub začal být citlivý na zkus. Cítím pocit jako když má zub vypadnout. Nijak se ale nehýbe nemá vůli ani zpět ani ve směru kterým se pohybuje.
Začínám být smířen s tím, že 3500 za keramickou korunku je ztracených a zub půjde celý pryč.
Jaký navrhujete další postup ? Může být zub po resekci nestabilní ?
Přikládám foto korunky ihned po nasazení a porovnání se stavem před 3 dny.Nyní je ještě o něco víc mimo polohu.