Mám obavu,
chtěl bych implantát (5 dole), prý je tam méně kosti. Lze v tomto případě spolehlivě implantovat bez rentgenu 3D?
Jaké jsou zkušenosti s implantátem "Oktagon"? Nedochází u nich k odhojení a ubývání kosti směrem od korunky dovnitř čelisti?
bez 3D rentgenu lze implantát zavést, ale nese to s sebou větší rizika, při samotném zákroku je třeba obnažit více tkání, aby byla jistota správného zavedení apod.
Osobně bych implantát bez 3D rentgenu nikdy nezaváděl.
S pozdravem Dr. Alex Bilous
Klinika Mediestetik, Senovážné náměstí 23, Praha 1 - tel.: XXXXXXXXXXX - XXXXXXXXXXXXXX - XXXXXXXXXXXXXXX
Bez 3D snímku je těžké výkon naplánovat a vybrat správnou velikost implantátu před výkonem. Možné to je i ve velké kvalitě, ale vyžaduje to zkušenost lékaře, velkou a hlavně , aby měl desítky možných implantátů tak říkajíc po ruce, což má málokdo...To, zda bude kost ubývat záleží na právě přesném výběru implantátu a zavedení, značka výrobce není až tak podstatná...Proto máme implantátů cca 1000 různých neustále po ruce a díky tomu můžeme být i docela laciní, neb zavádíme mnoho implantátů denně. je to jako fabrika- musí se operovat velmi intenzivně, pak se to daří...
Dobry den, ja osobne bych si implantat bez 3d rtg (CBCT) zavest nenechal, Oktagon je sice Nemecka znacka, ale osobne bych volil znacku jinou, s delsi historii a proverenejsi, drazsi na kterou budou k dostani nahradni dily i za 20let. s pozdrvaem,Stepan Gala
MUDr. Pavel Vlnař | Basic member | Stomatochirurgie | Plzeň
19 odpovědí
4 Likes
5. Dobrý den. Abych byl úplně upřímný, tak spolehlivě implantovat nelze ani s 3D RTG, protože implantaci stejně provádí „lékařova zkušená ruka“. 3D RTG je pouze vhodný diagnostický nástroj pro správné rozhodnutí, zda implantovat a jaké parametry výkonu je nutné brát v úvahu. Tedy ve vašem případě je skutečně vhodné dopředu zjistit kostní nabídku ve všech rozměrech a vzdálenost od průběhu nervového kanálu. V poslední době se začíná prosazovat tzv. navigovaná implantace, která využívá CT snímku pacienta a podle něj zhotovenou operační šablonu, která určuje směr zavedení implantátu. V případě, že je ale třeba provést na kosti další přípravné výkony, tak se klasickému průběhu implantace stejně nevyhnete. Oktagon je jedním z mnoha alternativních systémů známějších firem, zkušenost s ním nemám. Na vaši poslední otázku je velmi těžké odpovědět, protože resorpce kosti v okolí zavedeného a osazeného implantátu je jev, který je ovlivněn mnoha faktory a týká se všech implantologických systémů. Nejvíce jej ovlivňují faktory jako je, správné zavedení DI, správná volba šířky a délky DI, dodržení pravidel biologické šířky okolní kosti a mnoho dalších.
Dobrý den chtel bych se s váma podělit se svýma skuenostma s oboru česká stomatologie - zubní ordnace. Jelikož jsem byl už 2 roky bez svého zubního dokrora a zubi jsem měl se hodně špatném stavu tak jsem pasal na tento p...Více
Chtěla bych vyjádřit velký dík panu docentovi Romanu Šmuclerovi za perfektně odvedenou práci. Pan docent, jako jediný, vyřešil mé velké problémy se zuby. Měla jsem letité, zlomené a uvolněné metalokeramické můstky s extr...Více