Základním typickým projevem diabetu je zvýšená hladina glykémie v krvi, dále pak zvýšená diuréza, zvýšený pocit žízně, únava a rychle zhubnutí v krátkém časovém období.
Neléčený či špatně kompenzovaný diabetes může vést k akutním nebo chronickým komplikacím. Mezi akutní a tedy život ohrožují komplikace, patří hypoglykémie nebo hyperglykémie. Každý diabetik by měl být poučen, jak se v těchto akutních stavech zachovat. Jako chronické komplikace se mohou vyvinout například retinopatie (poškození zraku), nefropatie (poškození ledvin), neuropatie (poškození různých typů nervů) atd.
Diabetes mellitus se nejčastěji vyskytuje v dvou základních druzích - diabetes prvního a diabetes druhého typu. Samozřejmou součástí komplexní léčby diabetu by měla být i dietoterapie pomocí vhodně zvolené výživy.
U diabetiků prvního typu je diabetes zapříčiněn většinou absolutním nedostatkem inzulínu, zpravidla zapříčiněný autoimunitní destrukci beta - buněk slinivky břišní. Diabetici prvního typu mají ve většině případů optimální hmotnost. Cukrovka jim bývá většinou diagnostikována v dětství nebo dospívání a proto jejich nároky na stravu musí být v souladu s tím, že se teprve vyvíjí a rostou. Díky tomu, že je nutné u nich hradit substitučně i inzulín, měla by být výživa sladěna ještě podle dávkování inzulínu a aktuálních výsledků kontrol v diabetologické ordinaci.
Diabetici druhého typu mají dostatek nebo někdy i nadbytek inzulínu, ale dochází k nedostatečnému působení inzulinu v tkáních – tzv. inzulinorezistenci. Inzulinorezistence a tedy i diabetes druhého typu se většinou vyskytne u osob trpící nadváhou nebo s obezitou. Základ léčby by u diabetiků druhého typu měl spočívat zejména v úpravě stravy, která povede ke snížení tělesné hmotnosti a úbytku tukové tkáně. Dostat množství tukové tkáně do optimálního množství v těle je pro diabetiky zvláště důležité, protože jsou mnohem častěji ohrožený aterosklerózou a kardiovaskulárními onemocněními.
Redukce hmotnosti u diabetika by měla být velmi pozvolná. Rychlé zhubnutí není z hlediska dlouhodobého efektu příliš vhodné. Více než na rychlý úbytek u diabetiků druhého typu je potřeba zaměřit se na změnu stravovacích návyků a celkovou změnu životního stylu. Strava by měla být i prevencí proti vzniku možných komplikací diabetu.
Jaké jsou hlavní zásady výživy při diabetu?
Jídelníček by měl odpovídat zásadám zdravé vyvážené stravy. Měl by být vyvážený a pestrý jak po stránce přijmu energie, tak po stránce příjmu a zastoupení jednotlivých složek stravy. Jen takto lze docílit příjmu všech potřebných látek pro správnou funkci těla, jako jsou základní živiny (bílkoviny, tuky, sacharidy), ale i vitamíny, minerální látky a stopové prvky.
Společným rysem u obou typů diabetu je nutnost dodržování přesného denního množství příjmu sacharidů, které stanoví lékař. Denní příjem množství sacharidů je oproti normální běžné stravě mírně snížen.
Nutné je omezit či vynechat příjem jednoduchých sacharidů, které nalezneme ve formě cukru, sladkostí, slazených nápojích atd. Vhodnější je konzumovat sacharidy v podobě škrobů (například v přílohách) a vlákniny (například v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích).
Z hlediska sacharidů je vhodné vybírat si potraviny v rámci jedné potravinové skupiny s tzv. nízkým glykemickým indexem, zvyšují hladinu cukru pozvolna.
Jednotlivé denní jídla je nutné si rozdělit do pravidelných 5 až 6 denních porcí, aby příjem sacharidů byl rovnoměrný během celého dne a nedošlo k akutním komplikacím diabetu (hypoglykémie, hyperglykémie).
Alespoň ze začátku je dobré odvažovat si potraviny. Odhad se lze naučit, přesto je dobré jednou za čas kontrolně si jednotlivé potraviny znovu odvážit.
Stejně tak jako zdravý člověk by měl diabetik dodržovat pravidelný pitný režim. To znamená vypít pravidelně denně nejméně 2 litry tekutin.
Nejvhodnějším nápojem je neperlivá pitná voda. Diabetici by se měli vyhýbat slazeným limonádám a džusům. Nebo si jejich příjem započítat do celkového denního příjmu sacharidů.
Alkohol není u diabetiků zcela zakázán. Přesto je vhodné, aby diabetik omezil a vyhýbal se konzumaci alkoholických nápojů.
Alkohol je zdrojem velkého příjmu energie. Z tohoto důvodu je pro diabetiky druhého typu, kteří se potřebují zaměřit na redukci hmotnosti, nevhodný.
Diabetici užívající inzulin nebo perorální antidiabetika (PAD) může být konzumace alkoholu nebezpečná, protože po konzumaci alkoholu může dojít k hypoglykémii. Vliv alkoholu navíc může zakrývat některé z příznaků hypoglykémie, jako je například malátnost, dezorientovanost, nevolnost atd.
Diabetik, stejně jako zdravý člověk by neměl zapomínat na pohybovou aktivitu, která by měla být součást každého dne.
Je velmi obtížné napsat obecný jídelníček, podle kterého by se měli diabetici stravovat. U diabetiků je zásadní brát ohled na aktuální zdravotní stav a fyzickou aktivitu během dne. Podle toho výživová doporučení individuálně vytvářet a měnit. Záleží také na chuťových preferencích a stravovacích zvyklostech každého člověka.
Rozhodně není dobré spoléhat na zázračné bylinné čaje, nekonkrétní rady z časopisů, nebo rady od sousedů. Mnohem lepším řešením je obrátit se o pomoc na odborníky se zdravotnickým vzděláním. Sestavení jídelníčku a výběr vhodných potravin je dobré konzultovat s nutričním terapeutem nebo dietologem.
Autorem článku je Simona Slánská, DiS., Registrovaná nutriční terapeutka, Nutriční poradna - ViaFit, s.r.o..
Aktualizováno: 3.12.2009