Zvýšené HCG u tripple testu-atypický screening

Zvýšené HCG u tripple testu-atypický screening

Martina  |  návštěvník  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobry den, chtela bych se zeptat na Vas nazor ohledne mych tripple testu.
Vysledky z prvotrimestralniho screeningu : HCG-beta screen 99ug/l, PAPP A - 3.94 iu/l, hmotnost 66kg. Kombinovane riziko : 1/5900
Vysledky z tripple testu: hodnota MS-AFP - 67.7ug/l = 1.88 Mom, Hodnota uE3 - 0.9ug/l=0.76Mom, Hodnota Total HCG-123kiu/l=5.34MoM, Hodnota PAP-A-3.94iu/l=2.84Mom, NT rozmer 1.5mm=0.93Mom.
Moje vaha v den odberu krve: 69.5kg a byla jsem podle PM 15+6 a podle CRL 16+3. Take jsem jeste ve 14 tydnu brala Utrogestan a do ukonceneho 16 tydne Prednison.
Interpretace :
Vysledek skriningu: negativni
Riziko M.Down : 1 z 4900 v terminu
Riziko NTD : 1 z 1300
Poznamky: Riziko M.Down ocekavane pouze vzhledem k veku matky je 1z210 (vek v terminu porodu 37let).
Podrobny geneticky ultrazvuk byl take v poradku (20tyden tehotenstvi).

Ale genetici mi stale doporucuji odber plodove vody, kvuli vysoke hodnote HCG. A ted nevim, jak se rozhodnout. Je me riziko opravdu tak velke, ze bych mela odber podstoupit? Predem dekuji za odpoved.
MUDr. Ilič Zdravko  |  Basic member  |  Praha
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

na základě testů není indik. AMC ale když to genetik doporučuje tak asi je to vhodné není jednoznačný stav k tomu ,

S pozdravem,

MUDr Ilíč
  • 2 odpovědí
Dobry den, dekuji za odpoved. Chtela bych se jeste zeptat, zda se da hodnotit riziko DS jen ze zvysene hodnoty HCG (jak je tomu nejspis u me) a nebo se vzdy hodnoti vsechny krevni hodnoty? A co muze jeste zvysit HCG krome DS? Dekuji.
  • 2 odpovědí
Dobry den pane doktore, chtela bzch Vas pozadat o odpoved i na mou dalsi vcerejsi otazku. Velmi dekuji

"Dobry den, dekuji za odpoved. Chtela bych se jeste zeptat, zda se da hodnotit riziko DS jen ze zvysene hodnoty HCG (jak je tomu nejspis u me) a nebo se vzdy hodnoti vsechny krevni hodnoty? A co muze jeste zvysit HCG krome DS? Dekuji"
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,

důležite jsou všechny hodnoty to jest celkový výsledek ale pok je jedna z nich extrémni je dobrá genetická konsultace a ev AMC.

S pozdravem ,

MUDr Ilič
ivanka  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 3 odpovědí
DOBRÝ DEN, JSEM V 17tém týdnu těhotenství, krásně už cítím pohyby miminka a včera jsem dostala ránu pod pás :( první placený screening vyšel dobře negativní, ten druhý z minulého týdne vyšel také negativní,ale vysoký HCG :( ani nevím,co to přesně znamená,ale posílají mě do Hradce asi na plodovou vodu? :(
výsledky:
MS- AFP 56,6 iu/mL 1,74 MoM
uE3 5,1 nmol/L 1,41 MoM
Total hCg 81763 iu/L 2,87 MoM
PAPP-A 5,82 iu/L 2,73 MoM
NT rozměr 0,8 mm 0,70 MoM

Riziko M.Down : nižsí než 1 z 100000
Riziko NTD: 1 z 630

jsou výsledky hodně špatné? nemůžu spát :( nemůžu jíst :( prosím o radu.
MUDr. Veronika Frisová  |  Basic member  |  Gynekologie a porodnictví  |  Praha
  • 167 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den,
test se hodnotí celkově- posuzuje se více parametrů, aby bylo vypočítáno co nejpřesněji riziko postižení plodu Downovým syndromem. Toto riziko Vám vyšlo nízké (nižší než 1:100 000, tzn 0.001%). Amniocentéza se doporučuje při riziku 1:300 a vyšším (tzn vyšším než 0.33%), poskytne sice jediná stoprocentní jistotu o výskytu chromozomální vady, ale je spojena s 0.5-1% rizikem potratu. Proto není lékaři indikována u rizika nižšího než 1:300(0.33%), jako je u Vás.
Zvýšená hodnota HCG nezvyšuje riziko vrozené vady plodu, ale bývá častěji popisována ve spojení s komplikacemi těhotenství jako jsou poruchy placenty, růstová retardace plodu a vysoký krevní tlak matky. Z tohoto důvodu se obecně při samostatně vysoké hodnotě HCG při celkově dobrém výsledku testu doporučuji maximálně pro Vaše uklidněni detailní UZ vyšetření ve 20.-22.týdnu. Následně je určitě vhodné pravidelně kontrolovat růst plodu ultrazvukem, ideálně kolo 26., 30. a 34. týdne těhotenství.
S pozdravem
Veronika Frisová, MUDr
Profema-centrum fetální medicíny s.r.
kača  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobry den chtela bych se zeptat jsem tehotna 20 tydnu a pan doktor mne poslal na ultrazvuk a napsal mne to žadanky riziko AFP0, 71 MoM E3 0,69 MoM HCG 0,4OMoM
T21=1\18000,NTD=13800 nevym co to je a mam strach dekuji za odpověd
  • 357 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,
konečný výsledek je v pořádku tak že můžete být celkem klidná UZ jenom
doplní to vyštření

Hezký den

S pozdravem,

MUDr Ilíč