Léčba astigmatismu u dítěte

Léčba astigmatismu u dítěte

maminka  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
Dobrý den, jsem maminkou sedmileté dcerky a před pár dny jí byl diastikován Astigmatismus na levé oko. Pan doktor sice konstatoval, že jsem s dcerkou přišla vlastně už pozdě, ale i tak byl na nás velmi hodný a nakonec po důkladném vyšetření má moje dcerka na levém oku +6 a na pravém +3 dioptrie.Až si dcera zvykne na brýle, čeká ji takzvaná "záslepka" na oko.Jelikož jsou to dioptrie poměrně velké, chtěla jsem se zeptat jestli existuje ještě nějaká jiná léčba a také jestli bude muset moje malá holčička takto velké dioptrie nosit už po zbytek života. Nějak jsem nenašla odvahu se pana doktora zeptat.Velmi moc děkuji za odpověď.Maminka čtyř dětí. Naschledanou
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý večer maminko,
u takto starého dítěte je jedinou a důležitou léčbou brýlové refrakční vady stálé nošení brýlí. Pravděpodobně jedno oko Vaší dcery je tupozraké, tzn. že zrak zde není vyvinut jako u zdravého oka. V tomto případě se na lépe vidoucí oko dává okluzor " záslepka", aby se hůře vidoucí oko trénovalo a zrak se zde vylepšil. Je zde důležité provádět ortoptická cvičení, tzn. když Vaše dcera bude mít oko zalepené, dělat různá cvičení oko-ruka, tzn. vystřihovat, vymalovávat, navlékat korálky... Vývoj zraku probíhá do 7-8let, do tohoto období má okluze význam. V období puberty, až oko začne růst, velikost dioptrií se sníží, o kolik dioptrií závisí na růstu očního bulbu.
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Svatava Háčiková, CSc.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 2 odpovědí
Dobrý den. Další možností korekce oční vady Vaší dcerky jsou, kromě brýlí, ještě kontaktní čočky. V tomto věku bych je ovšem doporučovala především na sportovní aktivity. Nejbezpečnější variantou jsou pro děti čočky jednodenní, které se zahazují po jediném použití. Možnost korekce kontaktními čočkami je samozřejmě vhodné nejdříve probrat s očním lékařem, který ošetřuje Vaši dcerku.
Na Vaše případné dotazy ráda odpovím na čísle XXXXXXXXXXX.
MUDr. Svatava Háčiková, CSc.
MUDr. Kristina Vodičková Ph.D., FEBO  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Brno
  • 26 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,
bylo by dobré, aby Vaše dcera začala nosit brýle co nejvíce a zvykla si na ně. Léčba tupozrakosti pomocí okluzoru je velmi účinná, i když u sedmiletého dítěte nemá takový efekt jako u dítěte např. tříletého. Vada se bude Vaší dcery růstem oka ještě měnit. Až bude větší, bude s největší pravděpodobností možné vadu odstranit i pomocí laserové operace dioptrií.

Děkuji za Váš dotaz a zdravím,
MUDr. K. Vodičková, Ph.D.
Oční klinika Neovize, Brno
TANA oční klinika s.r.o.  |  Basic member  |  Olomouc
  • 22 odpovědí
Dobrý den!
V dětském věku jsou brýle nejlepší varianta korekce oční vady. Později lze zkusit kontaktní čočky, v dospělosti další možnosti (fakická nitrooční čočka, laserová chirurgie atd.)
Nyní je důležité oči vycvičit, aby byla co nejmenší amblyopie levého oka (pleoptická cvičení).

S pozdravem
MUDr. Kateřina Špačková
vedoucí lékařka očního centra Tana

Vermel  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobry den,
U mého sedmiměsíčního syna byly při vyšetření ocnim lékařem po rozkapani oči zjištěny tyto hodnoty: R + 1,75 -2,50 a L + 2,00 - 2,50. Zatim jsme objednani za pul roku na zopakovani vyšetření. Zajímalo by me vsak, zda je mozné, ze se tyto hodnoty mohou ještě časem upravit či již nyní vypovídají o tom, ze bude muset syn nosit již od ranného veku brýle a dále jak moc jsou tyto hodnoty nyní vysoké a máme se obávat, ze bude mit problémy napr. při sportu a pod. Děkuji.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
podle studií je zřejmá tendence ke snižování hodnot astigmatismu od narození do 5 let věku. Je ale možné, že synovi vada zůstane a v takovém případě by ho čekaly brýle. V pozdějším věku by pak bylo možné aplikovat i kontaktní čočky. Uvedená hodnota astigmatismu může při některých sportech představovat problém, a to zejména u těch, kde je nutný postřeh.
Pro hodnocení výsledku by bylo vhodné znát i průbeh měření. Pokud syn brečel a měření bylo provedeno při "násilně" otevřených víčkách, tak měření nemusí být zcela přesné.

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA
Oční klinika OFTEX
markyo  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
nechali jsme vyšetřit syna přístrojem PlusoptiX. Výsledek je OD (oko pravé) +1,75 -2,75 17° OS (oko levé) +1,25 -1,50 165° V přiloženém letáku je pouze napsáno, co která hodnota označuje a že údaje neodpovídají vývoji vzhledem k věku dítěte. Ale není vysvětleno co je výsledkem. Zda má astigmatismus, či jiný problém? Syn měl v den měření 11 dní před 5. narozeninami. Jaké by měly být správné hodnoty?
Mohl měření ovlivnit i zánět očí v den měření?
Děkuji za odpověď.
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
výsledkem Plusoptixu je orientační změření dioptrické vady a zjištění případného šilhání. Astigmatismus je fyziologický do 0,75D. Vyšší hodnoty už mohou (podle osy) způsobovat problémy. Takže sama vidíte, že synův astigmatismus vyžaduje vyšetření oftalmologem. Probíhající zánět spojivek neovlivní měření.

Oční klinika OFTEX
MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den,
zejména na pravém oku je stupeň astigmatismu poměrně vyšší, proto doporučuji kompletní oční vyšetření a event. předepsání brýlí, opravdu se může jednat o dioptrickou vadu.
S pozdravem
constantinegreat  |  návštěvník  |  Jihomoravský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
minulý týden jsem byla se svým 4-letým synem na kontrole očí. Při měření mu byla naměřena hodnota AR +2,00-1,50 ax 16 a +2,75-1,75 ax 147. Po rozkapání očí mu bylo naměřeno:
V OD: 0,4 E +1,0-1,0 ax 20 0,4
V OS: 0,3 +1,5-1,5 ax 145 0,4. Diagnostika ODS astigmatismus-zděděný po mě
Předepsány brýle s dioptrií na každém oku 2. Chtěla jsem se zeptat zda je možné, že se mu zrak zlepší nebo se dá tato nemoc léčit.
Děkuji za
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
rohovka se stále ještě vyvijí a astigmatismus se může měnit, ale je velmi pravděpodobné, že synovi zůstane a korekci bude potřebovat. Předpis stigmatických brýlí je na místě, a to i z hlediska prevence tupozrakosti.
Astigmatismus se nedá léčit, ale je možné ho operačními technikami odstranit (laseroé zákroky, implantace nitroočních čoček), ale to až bude starší. Alternativou k brýlím budou do budoucna i kontaktní čočky.

Oční klinika OFTEX