Dobry den,
narodila jsem se s silnou silhavosti na obou ocich,a
podstoupila jsem tri operace
Pokud vim,silhavost se v nasi rodine ani z jedne starany nikdy neobevila.
planujeme s pritelem miminko (ani v jeho rodine neni clovek s timto postizeni) a chtela bych se zeptat jaka je moznost ze dite tdedi tuto nemoc po me.
velice me to trapi,predem dekuji za odpove Pokorna
Dobrý den paní Pokorná, ano, šilhání patří mezi oční dědičné vady. S jakou pravděpodobností se u Vašeho dítěte tato oční vada projeví či ne, nelze určit.
Po narození i v průběhu růstu by Vašemu dítěti měla být věnována zvýšená péče a při event. výskytu oční vady, tuto vadu řešit co nejdříve.
V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika Pardubice
Rokycanova 2798, 530 02
Česká republika
Majitel
Naše internetové projekty a obchody:
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
---------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Dědičnost u šilhání je multifaktoriální.Je pravdou ,že u mnoha dětí je pozitivní rodinná anamneza (oba rodiče nebo jeden rodič šilhal),ale také je značné množství malých pacientů kde v rodině ani blízkém příbuzenstvu nikdo šilhání neměl.Doporučoval bych sledovat Vašeho potomka a při příznacích šilhání (stáčení jednoho nebo obou očí,náklon hlavičky,kmitání očí )vyhlkedat konsilium nejlépe dětského oftalmologa
v partnerove rodine vim o dvou pripadech silhani. On i jeho rodice maji oci v poradku, ale jeho bratr a tatinkova sestra maji jedno oko znacne vychylene.
Dale je v jeho rodine z tatinkovy strany hodne pripadu poruch sluchu - babicka, tatinek, tatinkova sestra, ale i priteluv bratr slysi hur (problemem je podle vseho "liny" usni nerv spojujici ucho s mozkem). U vetsiny se vyvinula vada sluchu s pribyvajicim vekem, bratr ma vsak horsi sluch jiz za mlada. Pritel mel udajne sluch v poradku, avsak v detstvi mel opakovany zanet stredniho ucha, ktery mu sluch jednoho ucha snizil na pouhych 40%.
Vzhledem k tomu, ze planujeme rodinu, chtela jsem se zeptat, jakou vidite pravdepodobnost, ze se tyto zminene poruchy zdedi na nase deti.
Vážená paní doktorko Flemrová, chtěla bych Vám ještě jednou vyjádřit obrovské poděkování za skvělou a fantastickou operaci mých "zlobivých šilhajících očí." V devíti letech mi přestal plnit funkci oční sval a tím pádem m...Více
Kliniku odporúčam, nejde im o biznis, ale o zdravie pacienta. Ja som mala smolu zákrok mi nebol doporučený. Vlastne mi len potvrdili názor mojej očnej lekárky.