Dobrý den, je mi 22 let a šilhavost mi nikdy diagnostikována nebyla. Nejsem si jist zda úplně od malička, však již nějaký ten rok (pozoruji minimálně přes 5 let určitě) dokáži pohnout pravým okem vně, vidím pak dvojitý obraz. Občas, hlavně když jsou oči unavené pozoruji, že v situacích, kdy si hovím a nehlídám se oko samo ujíždí, když se na to začnu soustředit pohyb kontroluji. Chtěl jsem se zeptat, zda je to šilhavost, zda bych měl vyhledat očního lékaře a zda to může mít zhoršující se či trvalé nádledky, děkuji za odpověď.
Dobrý den,
očního lékaře vyhledejte. Bylo by třeba provést vyšetření binokulárního vidění. Prvním krokem ale bude určitě řešení skryté dioptrické vady. V případě, že budou obě oči koukat současně, bylo by vhodné léčbu doplnit o zrakový trénink. Jeho prostřednictvím dochází ke zlepšení a utvrzování souhry očí a při únavě by oko mělo ujíždět daleko méně. Pokud máte tyto problémy již dlouho, je možné, že oči se v koukání střídají (kouká levé, tak pravé ujede) a řešení je pak komplikovanější. vše ale závisí na výsledcích vyšetření.
s pozdravem MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Děkuji Vám všem za reakce. Ještě jsem zapomněl doplnit, že jsem dalekozraký a na oném šilhavém levém oku mám asi půl dioptrie dle posledního vyšetření. pravé oko by mělo být v pořádku. Pociťuji také světloplachost, to sem také zapomněl říci
MUDr. Lenka Ottová | Basic member | Oftalmologie | Šumperk
42 odpovědí
3 Likes
Dobrý den,
děkuji za dotaz.
Určitě navštivte oční ambulanci se zaměřením na strabologii-šilhání.Prvním krokem by mělo být vyšetření binokularity, přesná brýlová korekce,dalším speciální oprtoptické cvičení.
MUDr.Kateřina Šinclová
Vážený pane,
děkuji za dotaz. Nejspíše máte takzvané latentní = skryté šilhání, které se projevuje při únavě - je to poměrně časté, když mechanismus spojující obrazy v mozku je přetížen a selhává. Bude jistě dobré podstoupit podrobné vyšetření u odborníka na šilhání, který Vám bude moci poradit jak dále postupovat.
S pozdravem
Děkuji všem za reakce. Ještě jsem zapomněl doplnit, že jsem dalekozraký a na oném šilhavém levém oku mám asi půl dioptrie dle posledního vyšetření. pravé oko by mělo být v pořádku. Pociťuji také světloplachost, to sem také zapomněl říci
Dobrý den,
určitě by jste se měl nechat podrobně vyšetřit.Nově vzniklé šilhání, byť má parametry mikrostrabismu, může být vyvoláno řadou jak očních, tak celkových chorob.
S pozdravem
Moc Vám všem děkuji za reakce. Ještě jsem zapomněl doplnit, že jsem dalekozraký a na oném šilhavém levém oku mám asi půl dioptrie dle posledního vyšetření. pravé oko by mělo být v pořádku. Pociťuji také světloplachost, to sem také zapomněl říci
Vážená paní doktorko Flemrová, chtěla bych Vám ještě jednou vyjádřit obrovské poděkování za skvělou a fantastickou operaci mých "zlobivých šilhajících očí." V devíti letech mi přestal plnit funkci oční sval a tím pádem m...Více
Kliniku odporúčam, nejde im o biznis, ale o zdravie pacienta. Ja som mala smolu zákrok mi nebol doporučený. Vlastne mi len potvrdili názor mojej očnej lekárky.