Jaké brýle na tupozraké oko?

Jaké brýle na tupozraké oko?

Jar  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
od dětství mám silně tupozraké pravé oko. Je mi 56 let a v současnosti mám +4,5 brýle na dálku a +6,25 na čtení na levém oku. Na pravém oku mám tatáž skla jako vývažná. ( Nosím bifokály)Chtěl bych si pořídit multifokální brýle, ale nevím, jestli to pro pravé oko musím řešit multifokálem. Chtěl bych co nejkvalitnější sklo na levé oko a to bude dost drahá zaležitost. Stačilo by pro pravé oko sklo jednoohniskové? Nevyvolalo by to nějaké bolesti hlavy, případně větší poškození tupozrakého oka. Prosím, poraďte optimální řešení. Dále mi prosím poraďte vhodnou značku skel, zda Essilor, Rodenstock, či Zeiss. Optici chválí jen své zboží a já nevím, co je nejlepší. děkuji Jaroslav
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
záleží na kvalitě vidění tupozrakého oka. Pokud tupozrakým okem nepřečtete ani to velké písmeno na čtecí tabuly (a do blízka je to obdodné), pak by stačilo jednoohniskové sklo na tupozraké a multifokální na zdravé. Nejvhodnější by bylo podstoupit ještě vyšetření binokulárního vidění, které odhalí případný útlum pravého oka - jestli se prokáže, nemělo by docházet k žádným bolestem hlavy ani nevolnosti. Další poškození tupozrakého oka nehrozí. Z Vámi jmenovaných značek bych volil mezi prvními dvěma. Obě mají velmi kvalitní povrchové úpravy a precizně zpracovanou optiku.
V případech tupozrakostí je ke zvážení i refrakční zákrok, ve Vašem věku nejlépe metoda prelex, na odstranění plné dioptrické vady amblyopického oka, čímž se zvýší ostrost vidění (u někoho o řádek, u jiného i o tři).

V případě jakýchkoliv dotazů nás neváhejte kdykoliv kontaktovat.
Přeji krásný zbytek dne a jsem s pozdravem.

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
Oční klinika OFTEX
Rokycanova 2798, 530 02 Pardubice
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
--------------------------------------------------------
tel.: XXXXXXXXXXX, GSM: +XXXXXXXXXXXXXXX
email: XXXXXXXXXXXXXX
Jar  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 1 odpovědí
Vážený pane doktore. Moc děkuji za odpověď. Překvapila mě informace o možné operaci. Asi před čtyřmi lety jsem se ptal své oční lékařky na možnosti operace a paní doktorka mi sdělila, že v mém případě by nastal ten problém, že do dvou let po operaci by se oko vrátilo do původního stavu a tedy by operace byla pro mě zbytečnou investicí. Vím, že lékařská věda jde stále kupředu, takže bych Vás prosil o reakci ještě i na tento dotaz. Ještě musím dodat, že to tupozraké oko mi asi v mých 17-ti letech operovali na šilhavost, poté jsem asi půl roku měl dvojité vidění a nyní se to oko vychyluje na opačnou stranu, tedy opět šilhám.Vím, že pro kontrolu mého stavu by asi byla nejlepší návštěva u Vás v nemocnici, já sám bych ji rád u Vás absolvoval. Děkuji vám za odpověď a jsem s pozdravem. Jaroslav

Reakce na Jar

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Pardubice
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
z dodaných informací Vám mohu opravdu zatím poradit jen konzultaci. Bude nutné dovyšetřit nejen tupozrakost, ale i šilhání a riziko případného navození dvojitého vidění. Po operaci dioptrií se stav šilhání může zlepšit, ale tento efekt by mohl skutečně být jen dočasný. Závisí na dosaženém vidění, typu šilhání a na případných zachovalých binokulárních funkcích. Pokud budete mít o nezávaznou konzultaci zájem, je možné se objednat na níže uvedeném čísle.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

anonym  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý před dnem jsem byla s rodiči na prohlídce očí a tam mi je prohlídl.Levé oko mám v pořádku ale pravé prejže budu muset mít brýle a navíc na něm mám tupozrakost?Strašně se bojím toho že budu mít brýle a všichni se mi budou smát.A ještě jestli mi ta tupozrakost nějak neovlivní oko aby jsme přestala na něj vidět a jestli neovliný to druhý.Předem jinak děkuji za odpověd.
  • 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
jak již bylo mnohokrát napsáno i v ostatních diskuzích na téma tupozrakost, oko není anatomicky ovlivněno a jedná se "pouze" o funkční poruchu. Tedy situaci, kdy mozek utlumil obraz z jednoho oka, protože má nízkou kvalitu a při pohledu oběma očima je tedy spíše rušivý. Na oko neoslepnete. Ale podle Vašeho věku, je možné, že vidění již zůstane na pravém oku vždy výrazněji horší (podle stupně tupozrakosti). Oko je v dětství a mladším školním věku vhodné stimulovat a podporovat ho tak v lepším koukání. K tomu právě slouží brýle, nebo jakákoli korekční pomůcka ke korekci dioptrické vady…tedy i kontaktní čočky. Na druhé oko nebude mít tupozrakost významný vliv. Jen je oko více namáháno.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

anonym  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
Děkuji za vaší odpověd,vůbec jsem nečekala že mi odepíšete.A mám ještě jeden dotaz když mám tu tupozrakost jak to budu dělat ve sportu?Já hraji házenou takže nevím jak s tím budu běhat po hřišti s brýlemi nebo s tím jedním okem zalepením?Všichni mi říkají i doma že já vůbec nešilhám tak čím to je? Já jsem si přečetla co to je Tupozrakost ale to šilhání nebo špatné vidění nemám.Akorát mě bolí to oko a slzí a někdy štípe.Jinak děkuji předem za vaší radu a odpověd.

Reakce na anonym

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den,
pokud jste házenou zvládala do teď, tak není důvod to nějak řešit. Buď na dobu tréninku a zápasů sundáte brýle i ten okluzor, a nebo si na tupozraké oko dáte kontaktní čočku. Tak je zajištěna korekce oka a nehrozí riziko úrazu při rozbití brýlí. Tupozrakost vzniká většinou v důsledku daleko horšího vidění jednoho oka (nejčastěji právě v důsledku dioptrické vady). Jestli jste tupozraká, pak při zakrytí jednoho a pak druhého oka do dálku, musíte vidět rozdíl. Vyzkoušejte ve třídě na tabuli a nebo doma na teletextu. Pokud nebude rozdíl v čitelnosti těchto malých písmenek, tak tupozraká nejste. Popisované obtíže jsou většinou příznaky nekorigované dioptrické vady bez tupozrakosti, zánětu a nebo poruchy slzného filmu. Ovšem bez vyšetření již toto nestavím.

Oční klinika OFTEX

Reakce na MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., MBA

vaclav  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
je mi 33 a od dětství mám levé oko tupozraké - vidím na něj hodně špatně (s obtížemi přečtu jen 2-3 první řádky). Pravým okem naopak vidím vše dobře. Brýle nosím na práci s počítačem, televizi, čtení apod. Na ostatní aktivity, zejm. venku, jsem brýle nenosil - nepotřeboval jsem je. V poslední době ale začínám pozorovat zhoršení vidění bez brýlí a začal jsem je nosit např. i na řízení, kde jsem je doteď nepotřeboval. Tipuji, že to je tím, že dřív zdravé oko vše utáhlo, ale s přibývajícím věkem to už přestává zvládat (rychleji se unaví).
Je nějaké možnost, jak toto zhoršování alespoň zastavit? Překvapila mě výše zmíněná možnost operací alespoň odstranit dioptrickou vadu na špatném oku. Byla by to možnost i pro mne.
Děkuji,
Václav

Reakce na vaclav

MUDr. Eva Jerhotová Ph.D.  |  Basic member  |  Oftalmologie  |  Praha
  • 111 odpovědí
  • 45 Likes
Dobrý den Václave,
určitě by to stálo za vyšetření a pak i zvážení, zda Vám operace pomůže, popřípadě není-li třeba vyřešit vadu i Vašeho dosud lepšího oka. Podmínkou je, že máte skutečně lepší tzv. korigované vidění tupozrakého oka, než vidění bez dioptrí.
Můžete se obrátit i přímo na naší kliniku - www. XXXXXXXXXX.
S pozdravem

Reakce na vaclav

• 571 odpovědí
  • 27 Likes
Dobrý den pane Václave,
vzhedem k uváděnému věku se domnívám, že se začala projevovat dioptrická vada i na netupozrakém oku, a proto jsou již brýle nutností. V naprosté většině případů jsou na oku dioptrie již od dětství (tzv. hypermetropie), ale vlivem silné akomodace jste to zvládal kompenzovat. Ovšem s věkem a samozřejmě i námahou se tyto dioptrie začaly projevovat a budou s velkou pravděpodobností ještě narůstat. Odstranění dioptrií na amblyopickém oku je proveditelné u všech jedinců, ale má smysl jen tehdy, pokud se nám podaří pomocí nějaké korekce zlepšit zrakovou ostrost tupozrakého oka. To je už ale záležitost nezávazné konzultace.

Oční klinika OFTEX
Česká republika
ředitel
XXXXXXXXXXXX