Koleno po artroskopii - shaving menisků a plastika křížového vazu
jsem po úraze z 2009, ale následky se projevily až v roce 2013, nohy jsem měla vždy v dobrém svalovém korzetu díky své práci a její náročnosti, takže se na vše přišlo až v roce 2013, kdy jsem byla na artroskopii a zjistily se následky starého úrazu z 2009, že mám zpřetrhaný přední křížový vaz. I s tím jsem vydržela 3-fázové tréninky, takže nějaká ta bolest v menisku na zevní straně mě nějak nezneklidňovala, až v říjnu 2013 se to řešilo artroskopií po opakovaných otocích kolene zhruba 4 měsíce v kuse. Nyní po 4 měsících musím říct, že bolesti zvládám asi více díky sportům, takže chápu i jiné pacienty, kteří nejsou zvyklí. Objektivně se koleno lepšilo až 4. měsíc, předtím hodně vadila ortéza, pokud nemáte kvalitní tak vám může i ublížit- zlenivění a ochabnutí svalstva, ztuhne kloub a tím pádem se neprokrvuje chrupavka a z toho jsou i ty bolesti. Ty se musí odstranit postupně usilovným cvičením a rehabilitací pod vedením. Dále mohu doporučit a mám vyzkoušeno pravidelné zařazení doplŇkové léčby a to 2x denně pít nálev z přesličky rolní, levnější varianta je v bylinkách pít přímo, obsahuje křemičitany a protizánětlivé léky. Lepší než analgetika, kloub se zklidní. Dále užívám koncentraci chondroitinu a glukosaminu v denní dávce 2700 miligr. Jinak to nemá cenu v nižších dávkách denné. Píši proto, že jsem taky byla nešťastná, ale vše jde - jen to nevzdávejte. Nejhorší je přejít na analgetika a ulevovat nemocné noze, to pak jde skutečně k horšímu. Nyní řeším otázku ACP metody do kloubu, protože si myslím, že po plastice kolenního kloubu by mohla zabrzdit i moji artrozu I.-II. stupně, kterou mám také jako následek po úraze v této noze. Děkuji za každý názor, radu či odkaz.