Co pomůže při zánětu šlach v zápěstí?

Co pomůže při zánětu šlach v zápěstí?

zita tomiova  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
mam zanět šlach na obouch zapěstich proběhli obstřiky sadra orteza leky ultrazvuky a nic furt to napucha a boli co je to ta tlakova vlna a jak to probiha a pomohla vubec někomu operace čtu same špatne odkazy že to nepomohlo poradte my děkuju
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Dobrý den,
příčina těchto potíží nebývá ve šlachách samotných , ale ve svalovém bříšku příslušných svalů, které obsahují trigger body ( spoušťové body ). Tyto body jsou pak zdrojem tzv. přenesených bolestí, vedou k výraznému zkrácení svalových vláken procházejících bodem a tím, pak vzniká silný tah na úponech svalu ( šlaše ). Bohužel z tohoto pohledu se k terapii přistupuje málokde a je tendence stav řešit obstřiky kortikoidy do místa bolesti, ke šlachám atd. nebo provádět operační korekce . Rázová vlna je moderní fenomén, efektivita jak u koho . Moje zkušenost spíše negativní. Je důležité vyšetřit pohmatem svaly předloktí, v případě přítomnosti spoušťových bodů zahájit manuální techniky ( které někteří fyzioteraputi znalí problematiky ovládají ) , doplnit kombinovanou elektroterapií ( SONo+ nízkofrekvenční proud ). vyzkoušet se dá i invazivní technika suché jehly ( dry needling ) s jehlovou elektrickou stimulací. Více info na XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX a XXXXXXXXXXXXXXX.
step
step  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 11 odpovědí
Dobrý den, taky jsem měla zánět šlach na obou zápěstích. Ale zřejmě záleží na diagnóze. Já měla M de Quervain. Taky jsem měla obstřiky, rehabilitaci, laser, vířivku, magnet. Bolesti dosáhly takové intenzity, že jsem nemohla ani udržet hrnek, něco ukrojit, těžko jsem zvládala i osobní hygienu. Po roce jsem rezignovala a souhlasila s operací jedné ruky. Ihned po operaci byly bolesti daleko menší, během dalšího roku jsem bez bolestí. Druhá ruka se dala do pořádku jaksi sama, pouze za pomoci rehabilitace. Každý rok vířivka, VAS, laser. Bolí minimálně pouze při určitém pohybu. Tlakovou vlnu mi lékař nedoporučoval, říkal, že si není jistý, že by to pomohlo. U mne to byl běh na dlouhou trať. Držím palce, ať se to zlepší i Vám. Vím, jak je to hrozné, když nemůžete používat ruce.
MUDr. Kateřina Šochová, Rehabilitační centrum Šenov  |  Basic member  |  Rehabilitační a fyzikální medicína  |  Šenov
  • 38 odpovědí
  • 9 Likes
Krásné ráno... asi máte na mysli rázovou vlnu. Ano, znám tyto případy, pacienti s bolestmi často i obou zápěstí, nosící ortezky, po opakovaných obstřicích a rehabilitacích, se zoufalým výrazem v očích... U nás při těchto potížích aplikujeme rázovou vlnu, ale protože předpokládám i jinou příčinu potíží, tak využívám i jiný způsob aplikace a výsledky máme...
Přeji krásný den, s pozdravem MUDr. K. Šochová.
Milan Krejčí odb.lékař pro ortopedii  |  Basic member  |  Ortopedie  |  Zlín, Slavičín
  • 5 odpovědí
Zánět šlach je příliš obecný problém.Může jít i lokalně postiženou šlachu, úrazem úderem, větší fys. námahou, dále o přenesený problem, kde je přetíženo svalstvo předloktí /těch je na předloktí mnoho/ - zde většinou třeba i menší námahou, ale opakovaně, tedy dkouhodobější zátěž jen některé svalové skuopiny.
Obecný smysl léčby- zklidnit svalstvo - fyzioterapie/manuel. ošetření TP masáže, lokální aplikace ultrazvuku, zvl pulzního apod./, dále zklidnit jen lokalně bolestivou šlachu . zde možno provádět obstřiky. Pokud je šlacha i oteklá, prosáklá, je vhodné
nasadit protizánětlivou léčbu + krátkodobé zklidnění končetiny.v orteze- cca na 10-14 dní , rázovou vlnu většinou použijeme tehdy, když výše uvedená th nezabrala.
zdravím milan krejčí.