Dobrý den, před třemi dny jsem prodělala artroskopii kolene pro susp. poranění vnitřního menisku. Menisky jsou víceméně v pořádku. Byl proveden shaving plicectomia a shaving lišty mediálního menisku. Bez komplikací. Nikdo mi nebyl schopen říci, zda mám zůstat doma. Klidový režim do stehů = neschopenka? Jsem učitelka AJ. Díky
Zdravím,
po artroskopii kolenního kloubu doporučujeme chůzi s odlehčením operované končetiny po dobu minimálně 3 týdnů s chůzí pomocí francouzských holí. Pracovní neschopnost je tedy naprosto individuální dle profesiogramu pracovníka. Jistě př. pro poštovního doručovatele je nutná PN, pro administrativní či manažerskou činnost PN nutná nemusí být. Je důležitá zejména motivace pacienta.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX
Dobrý den,při úrazu na lyžích jsem si poranila meniskus a zřejmě i přední křížový vaz.Příští týden mě čeká operace.Chtěla bych se zeptat,jak dlouho trvá pracovní neschopnost?Vím,že je to idividuální,ale má práce je spíše administrativní a nemůžu si dovolit být dlouho na neshopence.Dále by mě zajímalo po jaké době bych mohla začít cvičit,samozřejmě s ohledem na koleno.Předem moc děkuji,budu vděčná za jakoukoliv odpověď!
Zdravím,
po operacimenisku doporučujeme cca 50% zátěž kolenního kloubu s použitím předlokteních (francouzských) holí. A to proto, aby se v koleni vytvořila biologcká rovnována a šetřila se kloubní chrupavka. Koleno lze ohýbat postupně týden až 14 dnů do 90 st. Pokud se netvoří v koleni nitrokloubní tekutina, lze následně postupně koleno plně zatížit. Tento postup je po ostranění menisku nebo jeho části a odstranění prasklého zkříženého vazu. Pokud je operace jiná, je postup stanoven operatérem individuálně.
prim. Moster, Revmacentrum
22.5.2012 jdu na operaci menisku.Diagnoza zní: výrazné snížení medfální štěrbiny.Pracuji jako řidič,jak dlouho mám být v pracovní neschopnosti a na 1.7. mám objednaný poznávací zájezd do Anglie ,budu schopen jej absolvovat? petr
Zdravím,
výrazné snížení kloubní štěrbiny značí opotřebení kloubní chrupavky. S meniskem to nesouvisí. Pokud bude dělána nějaká záchovná operace pro záchranu kloubní chrupavky (př. často používané návrty chrupavky k revitalizaci) je kolenní kloub potřeba po tomto výkonu několik týdnů šetřit. Po prosté operaci menisku bude Anglie bez problémů. Musíte se domluvit především s operatérem, který by měl respektovat Vaše plány.
22.5. nastupuji na operaci menisku. Diagnoza: gonartroza. Jak dlouho mám být v pracovní neschopnosti a jsem schopný absolvovat poznávací zájezd do Anglie,který mám objednán na 1.8.2012.Mou profesí je řidič.Petr
Dobrý den, v roce 1996 jsem měla diagnózu S834 a teď mi bylo doporučeno ask. a chtěla bych se zeptat jak probíhá zákrok, a také jak je dlouhá neschopnost a také úspěšnost.Předem děkuji Kráčmarová.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouhá bude třeba rekonvalescence doma po artroskopii kolene? Podle rentgenu, mam kost, která má být v kolenní jamce vysunutou více na stranu a proto způsobuje bolest při větší námaze.Žádný úraz mi to nezpůsobil.Díky Jiránková
Dobrý den.Jsem pátý týden po operaci vnějšího menisku,který mi byl zcela odstraněn.Snažím se poctivě koleno procvičovat,ale pořád bolí a zatíká.Poradte mi co mám pro to udělat, abych už byla v pořádku a mohla do práce.Jsem prodavačka a celý den jsem na nohách.Děkuji za odpověď.
Zdravím,
především se poraďte se svým operatérem. Obecně ale u takto podrážděného kolena příliš cvičení je spíše na škodu. Obkladová technika Priessnitzskými obklady, odlehčení chůzí o fr. holích a celkově podané protizánětlivé léky musí koleno brzy uklidnit.
Dobrý den,
mám 14 dní od artroskopicé operace ruptury menisku a předního vazu, na vnější straně kolene je kůže necitlivá, projíždí mi nohou mráz,koleno jiýž ohnu do 90 stupňů a po domě se pohybuji bez berlí. Jaká je předpokládaná doba rekonvalescence po této operaci a mám nárok na rehabilitaci nebo na lázně?
Děkuji za odpověd
Markéta
dobry vecer..chtela bych se zeptat..prvniho cervna jsem byla na artroskopicke operaci kolene..diagnoza..utrhnuty meniskus a opotrebovanost chrupavky 2 stupne...absolvovala jsem nescetne rehabilitace...ktere bohuzel nijak nezabraly..nyni jsem nastoupila do prace, kde 12..13 hodin stojim na nohach...koleno je velmi bolestive..stani..chuze do schodu je opravdu velmi tezka...stabilita kolene je spatna..pri chuzi musim koleno tlacit smerem do zadu, coz zatezuji a velmi boli zadni sval...pokud nezatlacim koleno do zadu, dojde k prolomeni a velmi bolestivy stav...muj dotaz zni..je tento stav po tak dlouhe dobe normalni..nedoslo k nejake chybe..nemam s tim skusenost..dekuji za nazor a vyjadreni..Renata Olomouc
Dobrý den, po ASK jsem byla 2 měsíce v PN. Operované koleno jsem ale měla před operací trvale oteklé a po ASK jsem byla na 5 punkcích a dlouho jsem nemohla na schody.Nyní jsem ráda, že mohu aspon chodit, i když dřepnout nelze. Hodně zdraví.
Podstoupila jsem zákrok na levém koleni. Maximální spokojenost - sestřičky 👍👍👍, MUDr. Zdráhala 👍👍👍, pobyt 👍👍👍 … cítila jsem se jako doma☝️👍 Mega poděkování všem👌
Přihlaste se k odběru novinek k zákroku Koleno - operace menisku. Budete dostávat nové recenze pacientů, fotky před-po, aktuální diskuze. Odběr můžete kdykoli zrušit.