Co se stane s vazy po TEP?
Dobrý den, jsem 15 dní po endoprotéze kolene.Jsem již doma a zanedlouho začnu rehabilitovat.Mé pocity jsou strašné,myslím si,že to bude horší než před tím.V koleni mi divně praská,mám strašné deprese.Již před operací jsem se bála.Měla jsem v minulosti na tomto koleni operované zadní zkřížené vazy.Koleno bylo před operací volné,téměř bez chrupavky.V nemocnici jsem se příliš nedozvěděla o tom,co budou dělat s mými vazy.Jeden lékař řekl,že nic,druhý,že vazy už nebudu potřebovat,že je odstřihnou.Je mi z toho pomyšlení špatně.Mohu se prosím,dozvědět,co se s těmi vazy vlastně dělá a jestli je člověk po této operaci dále potřebuje?Velmi děkuji.Žáková.
- 1230 odpovědí
- 10 Likes
Zdravím, paní Žáková,
po operaci umělého kolenního kloubu skutečně nebudete potřebovat zkřížené vazy. Přední zkřížený vaz se protíná, zadní se může protnout, někdy se ponechává. Záleží na typu implantátu a používané technice. Postranní vazy se vždy ponechávají.Praskání v koleni je zpravidla způsobeno nerovnostmi v oblasti operované čéšky (pokud není rovněž vyměněna). Rozhodně to není důvod k neklidu a k Vašim depresím. Zkuste třeba Vašemu operatérovi zavolat a sdělit mu Vaše pocity, aby i on Vás uklidil...Přeji brzké vyhojení.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX
po operaci umělého kolenního kloubu skutečně nebudete potřebovat zkřížené vazy. Přední zkřížený vaz se protíná, zadní se může protnout, někdy se ponechává. Záleží na typu implantátu a používané technice. Postranní vazy se vždy ponechávají.Praskání v koleni je zpravidla způsobeno nerovnostmi v oblasti operované čéšky (pokud není rovněž vyměněna). Rozhodně to není důvod k neklidu a k Vašim depresím. Zkuste třeba Vašemu operatérovi zavolat a sdělit mu Vaše pocity, aby i on Vás uklidil...Přeji brzké vyhojení.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX