Rehabilitace po TEP kolene

Rehabilitace po TEP kolene

michaela  |  návštěvník  |  Praha
Dobrý den,

ráda bych znala váš názor, jak vidíte optimální rehabilitaci, po TEP kolene. Na tuto operaci půjde moje maminka (69 let, nadváha, diabetes) v listopadu a trochu nevíme, jaká by pro ní byla optimální rehabilitace. Slyšeli jsme, že je výborné hned z nemocnice jet do lázní, že se tam pravidelně a kvalitně rehabilituje, což je doma obtížné.
Ráda bych mamince zařídila něco dopředu, ale nevím, zda se mám o to snažit a jaký je váš názor.
Děkuji Vám.
Michaela
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 10 Likes
Zdravím, Michelo,
na optimální rehabilitaci je rozdílný pohled. Některá zdravotnická zařízení, vč. našeho, mají možnost ihned po operaci (cca 10-12 dní) odeslat pacienta do lázeňského zařízení, kde je dále vedena následná pooperační péče, vč. péče chirurgické. Podle mého osobního názoru je ale lépe po ukončení hospitalizace na ortopedickém pracovišti navázat léčbu v ústavním rehabilitačním zařízení dalších cca 12 - 14 dní. Po té pacient odchází do domácího léčení s návazností na pooperaci již objednanou lázeňskou léčbu s realizací cca až 2-3 měsíce po operaci. Podle mne při bezprostřední lázeňské pooperační léčbě nelze využít plně všechny lázeňské procedury (př. bazén). S následnou protisrážlivou léčbou, která je u pacienta po operaci vždycky ordinována, je i intenzívní RHB rovněž omezena.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX
jape  |  návštěvník  |  Praha
  • 1 odpovědí
Dobrý den.

V lednu by měl můj děda prodělat totální endoprotézu kolene. Přemýšlíme o koupi tzv.mini kola, při kterém se sedí na pohovce.Myslíte, že přístroj je vhodný pro rehabilitaci a nebo naopak?

Děkuji za odpověď.
ORP Centrum  |  Basic member  |  Praha
  • 53 odpovědí
  • 2 Likes
Dobrý den, jakýkoli způsob rehabilitace je jistě žádoucí. Na druhou stranu jsou i lepší přístroje než tzv. minikolo. Je jím napřípad Camuped, který využívá svalové aktivity zdravé-neoperované dolní končetiny. V každém případě je konkrétní odpověď velmi obtížná a rehabilitace je velmi individuální. Bylo by vhodné se poradit přímo s operatérem a dohodnout se na několika fázích rehabilitace - té bezprostředně pooperační, dále v druhém období zhruba do 3 měsíců po operaci - na rehabilitaci následné. V každém tomto období má případné využívání kola jiný význam. S pozdravem MUDr. František Picek, ORP CENTRUM, Praha Dejvice, tel.: XXXXXXXXX nebo XXXXXXXXXXX, XXXXXXXXXX
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek  |  Basic member  |  Liberec
  • 105 odpovědí
  • 1 Like
Optimální by byla jistě rehabilitace vedená fyzioterapeutem. Rehabilitace začíná téměř následující den po operaci na oddělení - cviky zadané fyzioterapeutem, postavování a chození, motodlaha, příp. ledování. Po propuštění z nemocnice určitě cvičit, trénovat chůzi a péče o jizvu. Dále popř. docházet ambulantně na motodlahu pro zvětšení rozsahu pohybu operovaného kolene. Nakolik je lázeňská léčba efektivní je otázkou.. Myslím, že kvalita rehabilitace závisí spíše na volbě rehabilitačního zařízení a konkrétním fyzioterapeutovi. A volil bych spíše po propuštění z nemocnice pokračovat v ambulantní rehabilitaci než hned do lázní.
MARTINA
MARTINA  |  návštěvník  |  Královéhradecký kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,před 16 lety jsem měla vážný úraz kolene a nyní jsem po operaci TEP kolenního kloubu.Svaly na noze nemám skoro žádné (dříve jsem našlapovala na proplou nohu a koleno se vychylovalo do X),nicméně se snažím posilovat .Zajímalo by mne za jak dlouhou dobu by bylo možné vidět výsledky?A jak dlouho denně cvičit?Mám obavy z budoucí chůze bez berlý.Je mi 35 let a jinak jsem fyzicky celkem zdatná. děkuji za odpověď,Martina
Nada  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 1 odpovědí
Jak se mám chovat po totální endoprotéze po 6 měsících a po pobytu lázních Jáchymov(myslím sport,zátěž atd.)Jsem bez problému.Děkuji,Nada.
Gogon  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den Nado, jak pokračuje Vaše rehabilitace a jak jste na tom se sportem ? Děkuji. Vg
anonym  |  návštěvník  |  Al Qahirah
  • 1 odpovědí
Jsem 50 l žena po operaci obou kolenních kloubů před třemi lety, posiluji u moře dlouhodobý pobyt/ a zatím se mi nedaří z podřepu zpět do stoje. Dodržuji rehabilitační cviky, chodím pravidelně po schodech denně posiluji všechny svaly a prosím Vás o radu, jak docílit posílení stehenních svalů abych se mohla z podřepu narovnat.
Za radu nebo návod velice děkuji
Karatníková Petra
ILČA  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 2 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den,jsem 3 měsíce po TEP genu sin,vše proběhlo v pořádku,jsem bez bolestí,dle rtg dobré postavení,pouze přetrvává otok kolemkloubních měkkých tkání,dekondice mm.vastus,hypotrofie m. vastus medialis.Aktivně flexe 90st.,pasivně 120st,zkrácené hamstringy,před operací flexe 40st.Cvičím,posiluji stehenní svaly,rotoped prošlápnu vpřed i vzad,ambulantně docházím na rhb.-el.stimulace,bazén,kinesioterapie.Každý fzzioterapeut říká něco jiného,je flexe 90st.dostačující nebo je to špatný výsledek?Připadá mi,že to jde velmi pomalu,i když se snažím a cvičí denně.Je mi 50 let a pracuji jako zdr.sestra.Děkuji za odpověd.
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 10 Likes
Zdravím,
ohyb do 120 st je po TP kolena plně dostačující k obvyklé denní činnosti.
pokud dosáhnete více, je to nadstandard.
Žijeme v Evropě, sedíme na židlích, nikoli na kolenou jak v Japonsku.
prim. Moster, Revmacentrum
JiřinaS  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den,
v únoru 2013 jdu na kroměřížskou ortopedii na výměnu kolenního kloubu. Chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na rehabilitaci a zda se jede přímo z nemocnice (popřípadě kam - pojišťovna 111). Děkuji Jiřina
JiřinaS  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, v únoru jdu na operaci (koleno - totální endoprotéza) , mám si sama zajistit rehabilitaci. Ale kde? Jsem z kroměřížska, děkuji za odpověd´. Jiřina

Související recenze a zkušenosti

Gejza 24.2.2025
Spokojený/á

Dne 15.11.2024 jsem se podrobil operaci totální endoprotézy levého kolene. Zákrok prováděl na oddělení Baťovy nemocnice pan primář Pavel Pilař. Po necelých třech měsících chodím bez bolesti.Děkuji tímto všem, kteří se o ... Více 

Související indikace

Doktor ve Vašem okolí