Dobrý den, je mi 33 let a jako mimino jsem měla "peřinku", v mládí jsem hrála házenou a při bolestech kyčlí po zátěži mi zjistili nevyvynuté stříšky. V 91.roce jsem podstoupila operaci stříšky na levé straně. Dnes trpím polestmi obou kyčlí, pravé podstatně víc. Lékaři tvrdí, že je to hodně zlé ale že jsem příliš mladá. Má se pokusit vydržet alespoň do 40ti let. Poměrně ráda sportuji ale bolest mi v tom začíná hodně bránit. Dnes jsem na 4-6 Brufenech 400 za den. Nechci přestat cvičit - okamžitě přiberu na váze. Prosím poraďte mi jak vydžet, četla jsem o Dorneově metodě, vytahování nohou do stejné polohy kyčlí. Někdy třeba po předklonu se mi stane že nemohu udělat krok, nohu v rovné poloze nezvednu už několik let. Pomůže když budu chodit pravidelně na nějaké speciální masáže nebo cviky ? Nebo užívání nějakých preparátů ? Děkuji předem za diskuzi Monika
Pokud máte pokročilou artrosu na dysplastických kyčlích, tak vám krom operace podstatně a dlouhodobě nepomůže nic. Ano, je pravda, že věk je problém, protože žádná garantovaná životnost TEP kyčle není, dá se říct, jak dlouho by tak nějak měl vydržet materiál a jak dlouho by tak nějak mělo v průměru vydržet spojení umělý kloub-kost. Při trošce štěstí tak 15 let u dobře voleného materiálu v dobrých zkušených rukou ortopeda. Na druhou stranu, pokud máte děsivé jinak neřešitelné problémy, těžko si představit, že máte leta čekat. Zničíte si život za mlada a kdo ví, kolik a v jakém stavu se dožijete. Možná má 15 roků kvalitního života v 30 větší cenu, než relativně bezproblémové stáří se zničenými zády a koleny, což Vás jistě čeká při destrukci kyčlí neřešené. Je třeba zvážit, čemu dáváte přednost vy osobně a jaká rizika jste schopna nést. Není úplně dobrá varianta.
Děkuji Vám za odpověď, Váš názor potvrdil moje myšlenky, toto dilema řeším už skoro rok, měla jsem termín operace v Prosinci 2009, řekli abych se zapsala kvůli čekání a že pak to můžu posouvat po půl roce. Po druhém posunutí jsme se dohodli že stačí když zavolám a dají mě na první volný termín. Jenže si uvědomuji, že takové množství prášků na bolest neni pro moje tělo vůbec zdravé a taky se mi nepříjemně začínají ozývat kolena tím jak ulevuji kyčly. Píšete 15 let kvatilního života ve 30ti, mám strach z toho co bude po operaci, budu moct jen 2 sporty, kolo a plavat, nohu nesmím ohnout nad 90°, nemůžu se pro nic ohnout, v intimním životě o omezení ani nemluvím. Děti nemám a ani je neplánuji protože, se o ně v tomto stavu nejsem schopná postarat. A nepořídím si je proto aby mě v 15ti letech museli vozit na vozíku. Chápu, že mi nemůžete poradit, jen ještě prosím o Váš názor na stav po operaci v mém věku, o co operací přijdu a co získám ? děkuji předem Monika
Zisk a ztráty, to je otázka. Ve Vašem konkrétním případě se k tomu nemohu vyjádřit, protože jsem Vás nevyšetřoval, nezmám stav Vašeho skeletu a svalstva, netuším, jak jste schopna spolupráce- a to nejde řešit po drátě.Taky optimální zisk je také s nějakým rizikem- embolie, infarkt, infekt- které je sice ve Vašem věku v hodnotách asi zlomku promile ale je. Taky ta velikost možného efektu poněkud závisí na kvalitách Vašeho ortopeda- odborných, lidských, zručnosti a dalších /a spoustě dalších podmínek/. Nicméně možný zisk v maximální podobě je mnoho bezbolestných let a dostatečného bezbolestného rozsahu pohybu pro život třicátníka,ani těhotenství bych za určitých podmínek nepovažoval po operaci za nesmyslné. Jistě, je také riziko, že to tak nedopadne a riziko, že to dopadne úplně katastroficky.A to právě musíte probrat ortopedem , kterému věříte a který má zkušenosti v endoprotetice a je ochoten s Vámi tyto věci detajlně probrat. Nejde o operací kuřího oka.
Selucký
To bude asi můj hlavní problém, nemám vlastního ortopeda, proto jsem tady. Ten co mi dělal stříšku měl krátce na to vlastní existenční problémy s jistou závislostí. Od té doby chodím ke známým mých známých. Přes Pírkovo san.v M.B., Motol v Praze až do Sokolova (tam mám pořadí a to jen proto, že mi řekli, že je lepší se zapsat protože se čeká až rok)Probíhá to vždy stejně po první větě kdo mi koho doporučil, následuje RTG a pak jen informace jak je to špatné ale že mám vydržet do 40ti, nebo poslední zmíněný "až kvůli tomu nebudete moci spát uděláme to". Přečetla jsem si několik diskuzí k TEP kyčle a začínám mít dojem, že hlavním rizikem je výběr vhodného ortopeda. Ještě si přečtu hodně zkušeností ostatních pak se pokusím si promluvit s ortopedem u kterého mám pořadí a pokud budu mít špatný pocit, začnu hledat nového. Budu hledat endoprotetika ne ortopeda :-). Velmi Vám děkuji za Vaše rady, jsem sice z Plzně ale může se stát, že se uvidíme. Přeji Vám hodně spokojených pacientů. Monika
Zdravím Moniko, já jsem od 23 let měla diagnostikovanou artrozu kyčlí, jedna kyčel dostala zabrat po porodu a od té doby jsem měla jen problémy,bolesti,kulhání a vytáčením docházelo k poškozování páteře,bolely mě kolena,kotníky a o tom co jsem prožívala při druhém těhotenství ani nemluvím. Ale vydržela jsem to, protože jsem měla už naplánovanou operaci tj. v 33 letech, rok po druhém porodu. Ještě v nemocnici mě primář přesvědčoval jestli nechci počkat... ani náhodou! Jsem rok po operaci, je mi super,jezdím konečně na kole, stíhám svým malým dětem ale hlavně mě NIC nebolí! Po TEP kyčle mě tak narovnali, že mě dokonce vyhřezli dva obratle (jak jsem byla předtím celá pokroucená) ale cvičením se to všechno srovnalo. Právě v tomto věku mě příjde, že se s tím člověk velmi rychle vyrovná. Já po roce dělám naprosto vše, snad kromě křížení nohou - to jsem si snadno odvykla :-). Kdybyste to chtěla nějak víc rozvést, tak napište na danielasmesna@seznam.cz , ráda vám o své zkušenosti napíšu.
Zdravím Roberto (Danielo), děkuji za Tvoji zkušenost, dodává mi odvahy ale pořád mám spousty otázek. Nejvíc mne děsí ta flexe nad 90°, nejsem si jistá, zda bych nazvala život kvalitním ve stavu kdy se ve 33letech nemůžu sama umýt, obout, obléci atd. Dnes ráno od sprchy až po šatnu jsem si uvědomovala, že to sice bolí ale pomyšlení, že to potom nedokážu vůbec mi vhánělo slzy do očí. Budu ráda když mi napíšete Vaše zkušenosti. Monika
Asi vám nerozumím... proč byste nic nedokázala? TEP je snad proto abyste se mohla bezbolestně hýbat. Já jsem dala nohu v kyčli v leže k tělu na 90° a víc ani ťuk, po operaci si ji přitáhnu na 10cm k hrudníku. Samozřejmě, že je to zas jak kdo, jak kdo cvičí a jaká je náhrada apod... ale nevím kde jste přišla na to, že byste to po operaci nedokázala.
Asi jsem to špatně pochopila přečetla jsem si zakázané polohy po operaci rotace, flexe atak.zřejmě je to pooperační stav. Moc děkuji za Vaše zkušenosti
Na ortopedii ve Vojenské nemocnici v Brně mě operoval MUDr. Stryhal. Úžasný pán. Láska, pokora a skromnost v jednom. Personál i celý tým operateru - všichni byli úžasní. Bylo tam moc fajn. Rehabilitovat jsem začala už d...Více
Od srpna 2015 jsem v péči pana primáře MUDr. Vladislava Hospodára. Považuji to za velké štěstí. V listopadu 2015 mi srovnal levou nohu. V listopadu 2023 mě operoval levou kyčel (TEP) a letos v listopadu mě bude operovat ...Více