Dobrý den. Jsem muž, 54 let, čtvrtý měsíc po TEP kyčle, vše perfektně zhojené, berle již téměř nepoužívám, při kontrole jsem se zapomněl zeptat lékaře, jak dlouho musím ještě vkládat při ležení polštářek mezi kolena (ohýbání nad 90 st. mě nedělá potíže, činím tak již běžně), a jak dlouho nesmím křížit nohy(nohu přes nohu), nebo jestli toto platí již celoživotně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
vkládat klín mezi kolena je vhodné cca půl roku, ale poslední slovo v tomto má operatér. Nohu přes nohu nebudete křížit celoživotně.
S pozdravem Frána
Dobrý den. Že nesmím po TEP kyčle ohýbat nohu k trupu(např. při sedu) více než do prvého úhlu. Ale to už mě nyní po půl roce nedělá potíže, běžně si ohnutý např. zavazuji tkaničky a to bez úhony:-)
Doporučuji v každém případě svoje chování předem všem ortopedickým pacientům dobře rozmyslet, hodně lidí přijde totiž k úrazu spontánně a to jen třeba tím, že ve vlastní vaně náhodně podklouznou nebo že při procházce v přírodě v lese zkoušejí vykonat svoji potřebu "na bobku" jako kdykoli předtím a dokonce fyzioterapeuti znají z Lázní Aurora i případ, že si jeden odoperovaný vášnivý sportovec na předplacené tělocvičně v Lázních Aurora zkoušel si zahrát 3 měsíce po TEP kyčle přátelský nohejbal... a asi tak 6 minut mu to docela dobře šlo...až si vyhodil kyčel z jamky při souboji u sítě... a "nahození zpět" se odehrávalo pod narkózou a s obrovskou bolestí a nejistotou, zda kloubní vazy budou i nadále dobře držet správnou funkci kyčelního kloubu.
Na ortopedii ve Vojenské nemocnici v Brně mě operoval MUDr. Stryhal. Úžasný pán. Láska, pokora a skromnost v jednom. Personál i celý tým operateru - všichni byli úžasní. Bylo tam moc fajn. Rehabilitovat jsem začala už d...Více
Od srpna 2015 jsem v péči pana primáře MUDr. Vladislava Hospodára. Považuji to za velké štěstí. V listopadu 2015 mi srovnal levou nohu. V listopadu 2023 mě operoval levou kyčel (TEP) a letos v listopadu mě bude operovat ...Více