Zdravím,
otázku zda cementovanou či necementovanou protézu určuje operatér dle anatomických poměrů pacienta, kvality kosti a zpravidla i podle ekonomické situace pracoviště.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXX
je mi 53 let,100 kg.
Ještě před rokem jsem rekreačně sportoval (kolo, brusle, běžky, plavání, turistika).
Teď si zpětně uvědomuji, že omezenou hybnost kyčle mám už minimálně 5 let. Vždy jsem si ji vysvětloval "zkrácenými šlachami".
Před rokem po bruslení jsem však pociťoval velkou bolest v pravé kyčli - zase jsem si myslel, že jsem si natáhl šlachu, že to po nějaké době přejde. Musel jsem přestat se sportem.
Když jsem měl problémy s chůzí asi 3 měsíce - to už mi bylo divné. Doktor mě poslal na rentgen - artróza 3. stupně a na ort. mi doporučili totální náhradu.
Po počátečním šoku jsem se začal zajímat o možnostech náhrad.
Protože bych se rád vrátil k rekreačnímu sportování, tak se mi zdá, že endoprotéza necementovaná by byla pro mne vhodnější.
Je možné takhle uvažovat?
Díky za odpověď,
Jarek
prim. MUDr. Jiří Selucký | Basic member | Оrtopedie | Přerov
355 odpovědí
6 Likes
Žádná ideální proteza , nejlepší... neexistuje. Protože situace u každého jedince je jiná, také optimální proteza pro konkrétního člověka může být jiná než pro jiného třeba stejně starého.
Naprosto zásadní problém je najít si pracoviště a lékaře, kteří se chovají "ferově" k pacientovi a projednat , co je pro něj konkrétně optimální. Rizikovost implatace a životnost protézy velmi zásadně ovlivňuje operatér a jeho dovednosti, zkušenosti a to, zda pracuje na "dobrém" pracovišti s malým procentem komplikací.
Problém není o materiálu.
Na ortopedii ve Vojenské nemocnici v Brně mě operoval MUDr. Stryhal. Úžasný pán. Láska, pokora a skromnost v jednom. Personál i celý tým operateru - všichni byli úžasní. Bylo tam moc fajn. Rehabilitovat jsem začala už d...Více
Od srpna 2015 jsem v péči pana primáře MUDr. Vladislava Hospodára. Považuji to za velké štěstí. V listopadu 2015 mi srovnal levou nohu. V listopadu 2023 mě operoval levou kyčel (TEP) a letos v listopadu mě bude operovat ...Více