Totální endoprotéza kyčle a sex

Totální endoprotéza kyčle a sex

Petr  |  návštěvník  |  Kraj Vysočina
Moje žena (52 let) je 9 týdnů po totální endoprotéze kyčelního kloubu. Kdy můžeme začít provozovat sex a jaké polohy jsou nejvhodnější?
Děkuji za odpověď.
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 10 Likes
Otázku sexu po umělé kloubní náhradě určuje jen operatér, jen ten ví jak je kyčelní kloub po operaci stabilní. Rady jiného (i RHB pracovníka) rozhodně nedoporučuji.
Zcela nezávazné obecné pokyny : Po operaci kyčelního kloubu je výhodnější používat metodu "zezadu", kdy kyčelní klouby operovaného se neohýbají více než 90 st., dále je možná poloha partnerky na neoperovaném boku, kdy partnerka má mezi koleny polštář. Překřížení stehen může způsobit vyklobení umělého kloubu, stehna od sebe nejsou luxačním manévrem. Umělý kloub je zpravidla dobře zakotven až po 3 měsících od operace.
Jinak doporučuji se obrátit v této věci na operatéra při nejbližší kontrole, protože sex přece patří k normálnímu životu :-).
prim. MUDr. René Moster, CSc., REVMACENTRUM
Rehabilitace - Mgr. Pavel Bajnárek  |  Basic member  |  Liberec
  • 105 odpovědí
  • 1 Like
Po totální endoprotéze kyčle jsou omezení v pohybech - ohnutí více než 90st, rotacích (podle typu endoprotézy) a pohyb "nohu přes nohu." Nejlepší je zvolit polohu s nohama téměř u sebe (polštář mezi koleny) - např. na zdravém boku nebo na břiše.
A.K.  |  návštěvník  |  Středočeský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den,
malinko odbočím. Mám Dysplasii jamek kyčelního kloubu, nyní ležím doma po Artroskopii, kdy mi lékař zbrousil výrustky a prohloubil jamky. To že mě bolí neoperovaná kyčel je logické z důvodu nadměrného zatěžování,ale od včerejška mám bolesti v podbříšku, hodně nízko, může to mít spojitost s kyčemi a námahou? Nebo určitě jde o gynekoloický probém ? Momentálně si teda ani neumím představit vyšetření na gynekoloii.
Děkuji
Selucký  |  návštěvník  |  Olomoucký kraj
  • 3 odpovědí
pro ak. V medicíně určitě nejde tvrdit nikdy nic, zvlášt ne na dálku. Spojitost to může mít s kyčlemi, ev jejich operací , moč infekt, gyn problémy.... a několik dalších možností. Vyšetření mohou napovědět, někdy i rozhodnout s následnou cílenou léčbou
jarka  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 2 odpovědí
Dobrý den,
za pár dní jdu na operaci TEP kyčle. Chtěla jsem se zeptat na přípravek Wobenzym, jestli je vhodný po operaci, nebo raději Geladrink Artodiet.
Děkuji za odpověď
Jarka
  • 1230 odpovědí
  • 10 Likes
Zdravím,
Vámi uváděný enzymatický preparát se může po operaci použít, zejména oblíbený mezi sportovci. Neuškodí. Já ovšem ze své praxe jsem neviděl větší efekt snížení otoku nebo urychlení hojení.
Geladrink je svým účinkem zcela mimo.
prim. Moster, Revmacentrum
Santaria  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den

tak mám další dotaz ještě před kontrolou u svého lékaře. Je mi 19let a mám po TEP kyčle s minidříkem a necementovanou náhradou. Standartně 3 měsíce nesmím na nohu šlapat, ohýbat víc jak o 90° atd.. Ovšem chci se zeptat na jednu delikátní věc a tou je sex. Klasická misionářská poloha u muže a jiné. Kdy lze tyto polohy provádět? Je možno až po 3 měsících až náhrada plně vroste a nebo už vůbec nikdy. Tohle mi před operací nebylo vysvětleno a kdyby tohle činilo problémy tak nevím jak to vyřeším. Otevřeně v mém věku by to byl...vcelku i problém.

Děkuji předem za Vaši odpověd
  • 1230 odpovědí
  • 10 Likes
Zdravím,
sexuální život patří ke zdravému životu stejně jako dýchání nebo jídlo a pití. Obecně platí, že hybnost v kyčlích do 90 st a končetiny (stehna) od sebe nemohou způsobit vykloubení umělé kloubní náhrady. To platí pro muže i pro ženy. Různým praktikám klasickým i nestandardním se meze, i s umělou kloubní náhradou, nekladou.
prim. Moster, Revmacentrum

Související recenze a zkušenosti

Související indikace

Doktor ve Vašem okolí