Milá Elleno, nejsem lékař, ale má rada - jak svůj stav popisujete - je rozhodně u Vás s operací v 1.st. artrozy NESPĚCHAT! Osobně si myslím, že se ani v tomto stadiu ještě k totálnímu řešení ze strany lékařů nepřistupuje. Já jsem téměř 7 měsíců po TEP kyčle a cítím se jako novuzrozená. JENŽE je mi 70. let a dotrpěla jsem až ke 4.stupni a to už jsou tak kruté bolesti, že nejste schopna opravdu NIČEHO. Rozhodně bych řešila TEP od 3.st. a nečekala bych už ani minutu -pokud by k tomu nebyly ze strany odborníka jiné důvody - a operaci Vám doporučil dříve!.
Já měla, bohužel, vedlejší zdravotní komplikace s velmi vysokým CRP a byla jsem neoperovatelná a musela nejdříve vyléčit svou "bokovku" a potom jsem šla hned na stůl.
Bojí se každý - je to přirozené - ale hlavně kroku do neznáma - !!!! Nejhorší je, že je člověk schopen více naslouchat nějakým hororovým příběhům v čekárnách, než rady odborníků na svou konkrétní situaci. Každý jsme originál, který se musí řešit individuálně!!!
Mně osobně on-line rady - již zkušených- v předoperačním období VELMI POMOHLY - ALE soustředila jsem se hlavně na rady, jaké pomůcky, oblečení, atd.,mít připravené jak do nemocnice tak potom na dobu rekonvalescence. Čeho se zejména vyvarovat, jak s pooperační péčí,atd.,atd. TO považuji za nejpodstatnější a vše ostatní nechat na operatérovi a HLAVNĚ POTÉ na fyzioterapeutech!!! a vlastní ukázněnosti a vůůůli!
Ve vašem případě bych Váš současný stav řešila obstřiky HYALGANEM /bohužel ve vlastní režii / - je to kůra 3 až 5 injekcí do kyčelního kloubu, zobáním colafitu a hlavně plaváním, ve vašem věku jízdou na kole nebo doma na rotopedu, který užijete -I NĚKDY POTÉÉÉ - zejména po operaci až bude opravdu nutná!! . Já už na kolo nesmím, ale plavání a rotoped považuji za nr. 1!!!! Vyživujte klouby, nenechte je zatuhnout,/vynikající je též aqua aerobik/ - a roďte v klídku mimáska! a ve st.1 s TEP zbytečně nekoketujte. Sama poznáte, kdy nastane ten správný čas vyhledat pomoc k "totálnímu" řešení. Též počasí hraje, mnohdy, svou roli, kdy je hůře, či lépe a současný podzim není zrovna ideální, nejen pro kostičky, ale to jsem vždy považovala spíše jako "prémii" ke stáří.
Přeji Vám vše jen dobré a radost z dětiček....