Tmavé fleky na zubu

Tmavé fleky na zubu

mrkvek
mrkvek  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Dobrý den, před pár lety se mi udělal z neznámého důvodu tmavý flek na předním zubu a všímám si , že se mi začíná něco i lehce objevovat na druhém, chci se zeptat o co se jedná a popřípadě jak se problému zbavit ?
Navíc si čistím zuby 3x denně asi 3 min a takové mám některé zuby zažloutlé více než druhé (půlka zubu je bíla a půlka žlutá)
MDDr. Ahmad Amin AboSaleh DDS. MSc.  |  Basic member  |  Stomatologie  |  Praha
  • 4 odpovědí
Dobrý den, na obrázku to není vidět moc dobře, ale jsou asi dvě možnosti. Buď jde o primární kaz (kaz na zdravém zubu) nebo (což je pravděpodobnější) jde o krčkovou výplň zhotovenou někdy v minulosti, kdy došlo ke zbarvení okraje téhle výplně kvůli nehermetičnosti. U takhle špatně zhotovené výplně vzniká tzv. retenční okraj, kde materiály jako čaj, káva, jídlo nebo další barviva způsobí takové zabarvení. Někdy dokonce i sekundární kaz, nejen pigmentaci. Pokud jde o kaz, pak potřebujete krčkovou kompozitní výplň. Jestli to je ta druhá možnost, tak odstranit starou výplň, pískovat kavity k odstranění pigmentu, odvrtat sekundární kaz pokud je (bývá pod výplní) a zhotovit novou, hermetickou a velmi hladkou kompozitní výplň.
Radka Labudová DiS.  |  Basic member  |  Havířov
  • 3 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, tmavé skvrny na zubech můžou být pigmentace, které lze odstranit profesionálním čištěním zubů u dentální hygienistky (viz.přiložené foto) nebo také začínající zubní kaz. To Vám jistě sdělí Váš zubní lékař při preventivní prohlídce. Co se týká dotazu k barvě zubů, je přirozené, že zuby jsou u kousací hrany světlejší (bílé) a směrem k dásní (u krčků) tmavší. Pokud tedy není u krčků zubů usazen mikrobiální povlak (plak), který je žlutý. Ten lze však mechanicky vyčistit.
MUDr. Jana Maděránková Filipová  |  Basic member  |  Stomatologie  |  Brno
  • 2 odpovědí
  • 2 Likes
Dobry den, z fotky nejde uplně presně řict, o co se jedna. Bud jde o nerovnost starší krčkové výplně a v jejím okraji usazené pigmentace. Nebo o kaz. Doporučuji navštívit Vašeho stomatologa,který rozhodne. Ošetří kaz novou “bílou” kompozitní výplní . Případné předtím starou výplň odvrta a kaz samozřejmě s ní. S pozdravem MUDr.Jana Maděránková Filident Brno

Související recenze a zkušenosti

Dentální hygiena - Související videa

Doktor ve Vašem okolí