Rovnátka a rostoucí osmičky

Rovnátka a rostoucí osmičky

Silvie  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
Dobrý den,
před 5 lety mi začaly růst osmičky, vlevo dole se prořezala jen kousek a ostatní podle rentgenu také rostou, ale zatím se neprořezaly. Žádné problémy nemám, dlouho jsem necítila ani bolest od růstu. Nyní mám čerstvě nasazená fixní rovnátka. Paní zubařka mi neřekla konkrétně, jestli si osičky mám nechat vytáhnout, nebo ne. Mám ale strach, že jestli zase začnou růst tak mi můžou později pokřivit již rovné zuby. Myslíte, že bych si je měla nechat dát pryč teď, i když s nimi nemám zatím problémy a nejsou prořezané? Děkuji
MUDr. Adam Uhlíř  |  Basic member  |  Ortodoncie  |  Moravská Ostrava
  • 20 odpovědí
  • 3 Likes
Dobrý den. V případě 3. molárů je často lépe zuby nechat extrahovat. Jde o zuby, které jsou funkčně nevýznamné. Často způsobují problémy. Tyto zuby jsou špatně dostupné a často špatně čistěné, proto se mohou kazit. Dále, pokud jsou prořezány jen částečně, může kolem korunky takového zubu pronikat infekce ke kosti a dále zde může vzniknout zánět. Existují studie, které poukazují na jejich vliv na stěsnávání zubů, nicméně jiné toto tvrzení zase vyvrací a tak jejich vliv na tuto skutečnost nemůžete brát úplně v potaz. V případě dostatku místa v čelistech mohou zuby plně prořezat a pak, zvláště pokud jste prodělala léčbu rovnátky s extrakcema premolárů, mohou mít 3. moláry určitý přínos. Váš ošetřující stomatolog nebo ortodontista by Vám měl říci, zda je 3. moláry lépe extrahovat nebo ponechat. Doporučuji konzultaci. S pozdravem MUDr. Adam Uhlíř

Související recenze a zkušenosti

Doktor ve Vašem okolí