Subchondrální sklerotizace SI skloubení

Subchondrální sklerotizace SI skloubení

Janina64  |  návštěvník  |  Ústecký kraj
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den, je mi 32 let. Již dva roky jsem měla potíže s bolestmi zad. Prvopočátek bolesti vycházel z SI skloubení, kdy jsem docházela na RHB, užívala léky, byli provedeny obstřiky, vše bezúspěšně. Bolest byla časem větší, kdy jsem nebyla schopna vstát z postele, předklonit se,... Kupodivu při zátěži byl klid, ale ve stavu klidovém se záda opět rozbolela. Po dvou letech bolestia přitížení zdr.stavu se mi dostalo MRI, kdy byla zjištěna i vyhřezlá plotýnka mezi obratli L4/L5. Ploténka se musela po několika měsících řešit operativně (24 hodinové křeče do hýždí a celé DK, brnění, neschopnost chůze-léčba a PRT inj.neúčelné).
V tuto chvíli jsem měsíc od operace a ploténka je v pohodě, ale jak začínám cvičit, vrací se mi opět bolesti SI skloubení. Když jsem opětovně pročítala nález MRI, kdy mi dělali i vyšetřní SI skloubení, dočetla jsem se, že vše je patrně v pořádku, je zde jen subchondrální sklerotizace. Můžete mi prosím vysvětlit tento pojem v souvislosti s SI skloubením a zda-li toto může být příčinou bolestí a jak příčinu bolesti odstranit? Dále se chci zeptat, jestli je možné zavést injekčně nějakou kloubní výživu do SI skloubení a kdo ji provádí? Děkuji Jana.
Evča  |  návštěvník  |  Pardubický kraj
  • 33 odpovědí
  • 1 Like
Mám zjištěnou artrozu kyčle II st. Bolesti, které mi denodenně komplikuji život už nezvládám. Křečovitá bolest mi vystřeluje buď do zadní části stehna přímo v podhyždí, nebo se táhne po vnější straně stehna až do kolena, které se mi stále podlamuje a končí na vnější straně holenní kosti.
Mám rovněž vyhřezlou ploténku 6mm. Je možné, aby takto strašlivě bolela artroza, nebo je důvodem těchto potíží páteř?
  • 2 odpovědí
  • 1 Like
Dobrý den Evi, nejsem lékař ani jiný k věci odborník, ale bolesti, resp.křeče,které zde popisujete jsem měla také. Byla to křeč táhnoucí se hýždí před zadní stranu stehna, pokračující po vnejší straně lýtka, u mě dále směřující do prstů. Jak jsem již uvedla, tak bolest byla příšerná. Nemohla jsem chodit, ležet, sedět. Nespala jsem. K tomu přišlo brnění celé končetiny. Musím ale říci, že po operaci ploténky tyto obtíže odezněli. Takže ze své zkušenosti bych si troufla říci, že příčinou těchto obtíží je páteř a doporučuji co nejdřív s tím něco dělat. Patrně máte skřípnutý nerv a pokud se to za včasu nebude léčit, můžete to mít trvalé následky. Ale to by měl vědět Vás lékař, který Vám zjistil výhžez ploténky.

Reakce na Janina64

• 33 odpovědí
  • 1 Like
Moc děkuji. Snad se mnou něco provedou. Zatím se ortoped zaměřil jen na artrozu. Dostala jsem jakousi 2měsíční kůru kloubní výživy a potom se prý uvidí. Jsou to už 4 měsíce a výsledek zatím žádný.
Přeji Vám hezký večer.
Eva.

Reakce na Evča

• 2 odpovědí
  • 1 Like
Evi, nečekejte na ortopeda a nechte si napsat doporučenku přímo k neurologovi nebo tam zajděte rovnou. Kloubní výživa vám pomůže jen možná zregenerovat chrupavčitou tkáň, ale nijak Vám to nepomůže na plotýnky. Poradila bych Vám i cvičit-jsou to cviky přímo na páteř, ale i ty je dobré cvičit prvně pod odb.vedením a hlavně každý člověk je individuální a ve finále Vám mohou i ublížit, nehledě na to, že u cvičení také záleží na jakou stranu je plotýnka vyhřeznutá, takže bych opravdu nečekala ani na ortopeda a šla na neurologii. Já jsem to oddalovala také dlouho, až se mi uplně znecitlivěl bok. Jsem měsíc po operaci a bok stále necítím. Pravda je, že čím déle je nerv utlačován, tím horší je jeho regenerace. U někoho je to na týdny, u někoho měsíce i roky.

Reakce na Janina64

• 33 odpovědí
  • 1 Like
Paní Janinko, určitě něco podniknu, protože s tímto problémem je hodně těžký život.
Dobrou noc. Eva.
MUDr. Tomáš Vilhelm  |  Basic member  |  Neurologie  |  Šumperk
  • 248 odpovědí
  • 59 Likes
Dobrý den, vaše potíže nemají charakter typických potíží od kyčelní artrozy. Nemusí však také souviset ani s výhřezem. Zdrojem mohou být také svalove

Reakce na MUDr. Tomáš Vilhelm

• 33 odpovědí
  • 1 Like
Moc děkuji a zdravím.
Eva.
Revmacentrum®  |  Basic member  |  Brno
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
potíže které uvádíte svědčí nejspíše na ploténkový syndrom v etáži L5/S1. vyšetření magnetickou rezonancí upřesní tuto možnou diagnózu.
Pokud se jedná o bolesti z artrózy léčba kloubní výživou jistě není metodou volby.
prim. Moster, Revmacentrum
borka  |  návštěvník  |  Liberecký kraj
  • 1 odpovědí
Prosím, co znamená ve zprávě o kyčli? Zá.:caxart.l.utr.,praecip.dx.,stěžrjní VAS L při vadném držení a susp.regres.změnách Děkuji
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
jde o osteoartrózu obou kyčelních kloubů (opotřebení) chrupavek, zejména vpravo, především bolestivý páteřní syndrom při vadném držení těla s podezřením na opotřebení meziobratlových plotének a páteřních kloubů.
v.ick.y  |  návštěvník  |  Moravskoslezský kraj
  • 1 odpovědí
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na radu. Je mi 23 let a trpím bolestmi páteře, které začaly v oblasti hrudníku, následně krční páteře a teď již i bederní oblasti. Pravidelně chodím k neurologovi a moc nerozumím zprávám (co v nich stojí, a co mi vlastně opravdu je).
Z RTG z roku 2010 mám napsáno: Pravidelná struktura skeletu LS páteře, výška těl obvyklá, lehce užší MOP L5/S1, oblouk S1 neuzavřen, hypoplast. 12. žebro bilat. Sinistroskoliosa se souhlas. rotací těl. Postavení v SI kl. dobré, kl. štěrbiny zachované, jednozn. struktur změny neprokázány.
RTG Th páteře: lehká esovitá skoliosa Th páteře, kyfosa zachována, výška obr. těl a meziobr. prostor v normě, strukutra beze změn.
Výsledky od neurologa za necelé 3 roky: LIS 1.dx s poruchou funkce LSp.; alg sy C páteře; thoracalgie s dysfunkcí Th páteře.
V posledním vyšetření: Th páteř es skolioza s poruchou funkce rozvoje pohybu celé páteře, Ré - Thoracodors alg sy chron; Lumbago, Lipom v oblasti SIS 1.d, po sonografii: V hl. podkoží špatně dif. naznačeně hypoech. formace proti okolní tuk. tkáni, zřejmě se jedná o okrskovité nahromadění tuk. tkáně, bez zřetelného ohraničení. Rozsahu 37x38x17mm vpravo, vlevo 45x43x15 mm.; nejnovější RTG LS páteře: lordosa oploštělá, sinistroskoliosa s rotací, obratl. těla a MOP beze změn, struk. pravidelná, pedikly ostré. Užší štěrbiny SIS, více vpravo, sklerosa a zdrsnění přilehlých ploch. Počínající sklerosa v okolí vpravo. Ré - sacroilleitis billat. levis praec. 1.dx.
Neurolog mi dal obstřik (zhoršilo se ještě více), dostala jsem meloxicam 1x denně na 50 dní a Ré - Lumbago chron Sacroielitis 1.utr.
Děkuji za vysvětlení a případnou radu co a jak, jestli se plně spolehnout na lék Atrilom, nebo zkusit i něco jiného.
Děkuji
  • 1230 odpovědí
  • 11 Likes
Zdravím,
Váš lékař asi dělá pro Vás maximum, z jednoho vyšetření a léčby nelze dělat závěry či očekávat uzdravení. Kontroly u Vašeho lékaře jsou nutné. Lépe, když pacienta vidí stále jeden lékař, který může posoudit jednak průběh choroby a hodnotit efekt léčby.
GERI, spol. s r.o. rehabilitace a rekondice  |  Basic member  |  Praha
  • 169 odpovědí
Dobrý den, možná jste v popisu zapomněla, ale chybí mi tam rehabilitace a popis domácího cvičení...pokud toto neproběhlo, tak by ot mohla být dobrá cesta, jak vám ulevit.

Mgr. Martin Svitek, rhb geri